Španělé protestují proti návštěvě papeže

Víkendová návštěva papeže Benedikta XVI ve Španělsku je v posledních hodinách stále více přetřásaným tématem, zejména kvůli vlně protestů, kterou cesta Svatého otce vyvolala u obyvatel Pyrenejského království. Papež zavítá do poutního města Santiago de Compostela a do Barcelony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barcelona

Barcelona | Foto: Bicloch

Právě v metropoli Katalánska dnes večer zorganizovali manifestaci proti papežské návštěvě. Na náměstí před barcelonskou radnicí a také sídlem vlády se sešlo zhruba čtyři až pět tisíc protestujících označených odznaky, nálepkami a transparenty s větou „Já na tebe nečekám“. Je to protislogan na „Čekám na tebe“, větou, jíž je také část Barcelony ozdobená.

Laické a ateistické platformy a sdružení se mobilizují už od léta. Dnešní manifestace všechny spojila. Nejvíc se skandovaly výzvy k laicismu a k tomu, aby žádné náboženství nemělo privilegia a aby žádná víra nemonopolizovala veřejná prostranství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Českého rozhlasu Lubica Zlochová mluví v pořadu Stalo se dnes o protestech proti návštěvě papeže ve Španělsku.mp3

Nápisy protestující proti návštěvě papeže se ve městě objevují již několik dní. Jsou na městských autobusech i na balkonech.

Protestující většinou nemají nic proti osobě papeže, ale nelíbí se jim, že domácí vláda a představitelé státu jsou k této návštěvě, která stojí několik milionů eur, až příliš vstřícní.

V Santiagu do Compostela i v Barceloně jsou bezpečnostní opatření obrovská, což obyvatelům velmi vadí.

Chystají se i další protesty. Demonstrovat před barcelonskou katedrálou bude například skupina žen, které považují římskokatolickou církev za mysogynní, a gayové, kteří plánují hromadné líbání na protest proti homofobii.

Ľubica Zlochová, Eva Presová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme