Čínský nositel Nobelovy ceny míru žádá o pomoc OSN

Právníci čínského aktivisty Liou Siao-poa tvrdí, že jeho uvěznění je protizákonné a o pomoc při jeho osvobození se obrátili na OSN. Sám šéf mezinárodního společenství Pan Ki-mun se však v uplynulých dnech při jednání s nejvyššími čínskými představiteli v Pekingu o letošním nositeli Nobelovy ceny míru vůbec nezmínil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liou Siao-po si odpykává jedenáctiletý trest odnětí svobody za podněcování k rozvracení státní moci

Liou Siao-po si odpykává jedenáctiletý trest odnětí svobody za podněcování k rozvracení státní moci | Foto: public domain, Voice of America

Právníci Liou Siao-poa žádají pracovní skupinu OSN pro svévolná zadržování, aby označila věznění čínského aktivisty za ilegální. V petici zároveň označují jeho odsouzení za porušení mezinárodních i čínských zákonů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Liou Siao-po žádá intervenci OSN. Více reportáž zpravodaje ČRo ve východní Asii Roberta Mikoláše.

Čínská vláda v těchto dnech rozesílá dopisy zastupitelským úřadům evropských zemí v norském Oslu, kde se 10. prosince uskuteční slavnostní ceremoniál předání Nobelovy ceny, ve kterých je vyzývá k bojkotu této akce.

Liou Siao-po byl vloni v prosinci poslán na jedenáct let za mříže za údajné podněcování k rozvracení státní moci. Peking v této souvislosti označuje rozhodnutí o udělení letošní Nobelovy ceny míru právě Liou Siao-poovi za vměšování do vnitřních záležitostí země a jeho samotného pak nazývá kriminálníkem.

Robert Mikoláš, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme