Developerská společnost ECM je v insolvenčním řízení

Developer ECM je v insolvenčním řízení. Včera o tom rozhodl městský soud v Praze a to na návrh Burzovní společnosti pro kapitálový trh. Té ECM dluží 234 tisíc korun na úrocích z dluhopisů. Pro developera to znamená, že smí nakládat majetkem jen v omezené míře. Mimo jiné tak nesmí dělat kroky, které by snížily hodnotu jeho majetku. Zároveň insolvenční řízení znamená zablokování věřitelů, kteří teď nemohou své peníze vymáhat například s pomocí exekuce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud v Praze

Městský soud v Praze | Foto: Tomáš Adamec

„Z pohledu jakéhokoliv věřitele, jeho akcionářů a klientů, je jasná snaha učinit maximum pro vymožení dluhu, bez ohledu na jeho výši. Takový krok je i cestou pro věřitele, jak být více vtažen do procesu nesplácení dluhu, může to být třeba reakce na nějaké předchozí odmítnutí nebo na nedostatek informací. V každém případě to můžeme vnímat i jako jakýsi test důvěry společnosti k dlužníkovi, nakolik se třeba i ostatní věřitelé k návrhu připojí,“ říká analytik BH Securities Petr Hlinomaz a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ECM mluvil na Rádiu Česko analytik BH Securities Petr Hlinomaz

„Názorová jednota mezi věřiteli nemusí existovat na takové úrovni, jak by se mohlo zdát. Každý z nich má dluh v trochu jiné podobě a hledá pro sebe tu nejlepší cestu. Může to být tedy impulz k polarizaci postojů jednotlivých věřitelů, ale i k vyhranění postojů samotného dlužníka. V těchto dnech probíhají jednání ECM s různými typy věřitelů a možná i proto to načasování návrhu. Pohybuji se ale v rovině spekulací.“

ECM měla v červnu bankovní úvěry za 2,6 miliardy. K tomu měla vydané dluhopisy za 2,8 miliardy. Její ztráta v prvním čtvrtletí činila 155 milionů.

„V těchto měsících bude společnost zajišťovat a obhajovat běžnou likviditu, bude testovat prodeje majetkových účastí a obhajovat tak jejich hodnotu. 16. listopadu by měla společnost zveřejnit výsledky za třetí čtvrtletí, nemyslím si ale, že by se něco změnilo na záporném vlastním jmění, což je varující hodnota pro akcionáře,“ dodává Hlinomaz.

Akcie ECM na pražské burze včera oslabily o 1,3 procenta na 128 korun. To je v porovnání s jejich pozicí před rokem zhruba 2,5 krát méně.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme