Procházka oblohou (listopad)

31. říjen 2010

Orientaci na podzimní obloze nám usnadňuje tzv. Pegasův čtverec, který tvoří hvězdy alfa, beta a gamma Pegasa a hvězda Sirrah ze sousedního souhvězdí Andromedy. Najdeme ho vysoko na západě. Spolu s dalšími dvěma hvězdami z Andromedy a Algolem z Persea tvoří obrazec, který se nápadně podobá Velkému vozu. Ten mezitím klesl nízko k severnímu obzoru.

Vysoko nad obzorem je Kasiopea s typickým dvojitým W. Nad ním září Cefeus, dole pod nimi je Perseus K severozápadu se pak kloní hvězdy letního trojúhelníku. V pozdních nočních hodinách se z východu blíží v plné kráse Orión, jedno z nejhezčích souhvězdí vůbec, které už pomalu signalizuje blížící se změnu ročního období, příchod zimy. Z objektů dalekého vesmíru stojí za zmínku např. dvojitá hvězdokupa chí a h Persei, která, jak její název napovídá, se nachází u souhvězdí Persea. Pěkně viditelná je v triedru.
Z planet nebude v listopadu vidět Merkur a Mars. Venuše je jako Jitřenka na ranní obloze, na které bude i Saturn. Jupiter je viditelný po většinu noci kromě jitra, stejně jako Uran, který putuje souhvězdím Vodnáře. Neptun se nachází v Kozorohovi a je pozorovatelný v první polovině noci. Na obě posledně jmenované planety si ovšem musíme vzít aspoň menší astronomický dálekohled.
Ten je vhodný i pro pozorování pěkné komety 103 P/ Hartley z rodiny Jupiterových komet, která už řadu týdnů svým příznivým návratem poutá pozornost astronomů. V říjnu byla nejblíže Zemi i Slunci a viditelná i pouhým okem. V listopadu se její pohyb zpomalil, od Země se vzdaluje a ze souhvězdí Blíženců přechází do Jednorožce a Malého psa. Listopadovou pouť zakončí v druhé polovině noci v souhvězdí Lodní zádě.
Z úkazů připomeňme hned 4. listopadu v 6 hodin ráno konjunkci Saturna s Měsícem a pak až 25.listopadu konjunkci Měsíce s hvězdou Pollux. Řadu dalších konjunkcí vzhledem k nepříznivým polohám z našeho území neuvidíme. 18. listopadu nastává maximum meteorického roje Leonid, pohled nám ovšem bude rušit svit Měsíce, který se blíží k úplňku.
A pro úplnost jako vždy ještě měsíční fáze. 6.listopadu bude Měsíc v novu, třináctého v první čtvrti, jedenadvacátého v úplňku a 28. listopadu v poslední čtvrti. Hezkou podívanou.

Vysíláno v Planetáriu č. 44/2010, 30. října - 5. listopadu.

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá každé první Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio