NATO chce šetřit, Česko si musí nejprve udělat pořádek

Pár dní před summitem NATO v Lisabonu rokují zástupci členských zemí v Praze o tom, jak uspořit při výdajích na výzbroj a fungování Aliance vůbec. Se škrty souhlasí i nastupující náměstek ministra obrany Jiří Šedivý. Ve své nové funkci se však bude paradoxně zabývat další z řady sporných armádních zakázek za více než dvě miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Šedivý

Jiří Šedivý | Foto: Marián Vojtek

Šedivý, který donedávna působil v NATO coby náměstek generálního tajemníka OSN pro obrannou politiku a plánování, musí nyní na ministerstvu zpětně prošetřit nákup vozů Tatra pro armádu za 2 miliardy a 600 milionů korun, který podepsal coby ministr obrany Topolánkovy vlády.

Kauza zapadá do série pochybných zakázek. Například porušení zákona při nákupu letounů Casa bez výběrového řízení dohnalo Česko až k evropskému soudnímu dvoru. „Rozhodnutí soudu může být precedens, zákon se tím otestuje v praxi,“ míní Jiří Komínek, dopisovatel britského odborného časopisu Jane's Defence.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dopisovatel britského odborného časopisu Jane´s Defence Jiří Komínek odpovídá ve Světě o deváté Rádia Česko na dotazy ohledně sporných nákupů pro armádu

Paradoxně větší postihy může za takové kauzy udělit Evropská komise a nikoli NATO. „Aliance nemá pravomoci zasahovat do nákupních aktivit jednotlivých členů. NATO je klub rovnoprávných partnerů a předpokládá se, že každý člen se bude chovat zodpovědně – jako dospělí lidé a ne jako děti, které plýtvají penězi,“ potvrzuje Komínek.

Tatry: jedna z mnoha úřednických machinací na ministerstvu

Mladá fronta Dnes zjistila z odposlechů podnikatelů napojených na armádní zakázky z let 2006–2007, že část peněz, za něž armáda nakoupila Tatry, putovala do kapes soukromých firem. Jde o desítky milionů korun.

Bývalý ministr Šedivý listu přiznal, že ho podřízení zřejmě podvedli. Poukazuje zejména na ujištění svého tehdejšího náměstka Jaroslava Kopřivy, že je cena v pořádku.

Mezi pochybné zakázky pro armádu patří i nákup obrněných transportérů Pandur, podezření z úplatku při nakonec neuskutečněném nákupu finských minomentů nebo zakázka na lehké obrněné vozy od italské firmy IVECO.

Martina Mašková, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme