Onkologové zatím nebudou dělat čekací listiny pro své pacienty

Onkologové zatím nebudou dělat čekací listiny pro své pacienty. Zdravotní pojišťovny slíbily, že léčení pacientů s rakovinou zaplatí. Všeobecná zdravotní pojišťovna v tuto chvíli ale nemá se všemi komplexními onkologickými centry podepsány dodatky ke smlouvám, ve kterých stanoví aktuální výši úhrad. Podle předsedy České onkologické společnosti Jiřího Vorlíčka žádné centrum dosud pacienty neodmítlo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace na multifunkčním sále

Operace na multifunkčním sále | Foto: Ústřední vojenská nemocnice

Doslova paniku vyvolaly zprávy, že některé nemocnice odmítají kvůli penězům nové onkologické pacienty a že možná vzniknou pořadníky na léčbu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O placení léčby a limitech pro pacienty mluvil v poledních Ozvěnách dne Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti

Jak dříve řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger, ve zdravotnictví by se mělo otevřeně přiznat, na co nejsou peníze. Plánuje se dokonce, že by se to mělo napsat do seznamu nejmodernějších a nejdražších přístrojů, léků i postupů, a to z různých oborů medicíny.

Uvítal by to také ředitel Masarykova onkologického ústavu a předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček. Podle něj by v onkologii takový seznam nebylo složité dát dohromady: „V současné době bych tam dal léky z oblasti biologické léčby nádorů, které letos poprvé vstoupily na trh.“

„Ve zdravotnictví je méně peněz, než kolik je jich zapotřebí. To je ovšem všude na světě, to je standardní situace a my jednáme o tom, aby se nastavil systém, který by nám lékařům řekl, kolik peněz může kdo utratit,“ vysvětluje Vorlíček.

„Lékař je povinen poskytnout nejlepší péči, která je možná. Taková je i naše ústava a naše zákony a všichni víme, že to je nereálné. Žádný stát na světě nemůže všem svým pacientům poskytnout ideální péči. Právě rozpory mezi možností a zákony projednáváme,“ dodává předseda České onkologické společnosti.

Pokud nemocnice pacienta odmítne, musí se nemocný obrátit na svoji zdravotní pojišťovnu, ta je povinna mu léčení zajistit jinde.

Lenka Jansová, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme