Karjala Cup bez Jágra, ale na Radiožurnálu!

5. listopad 2010
S mikrofonem za hokejem

Prvním ze série Euro Hockey Tour sezóny 2010/2011 je finský Karjala Cup. Po blamáži se soupiskami a ne vždy oslnivých výkonech v naší extralize se třeba dočkáme od svěřenců kouče Hadamczika něčeho lepšího. Evropský hokej od 11. do 14. listopadu na Radiožurnálu!

Od zisku zlaté medaile na hokejovém mistrovství světa v Německu letos v květnu to na Karjala Cupu bude první zápas naší reprezentace – tentokrát ale pod (staro)novým vedením trenéra Aloise Hadamczyka.

Kvůli zraněním a pracovnímu vytížení nebudou hrát čerstvý držitel Medaile Za zásluhy Jaromír Jágr a poslední kapitán našeho výběru Tomáš Rolinek. Přesto bude v týmu 15 mistrů světa, několik reprezentačních navrátilců a jeden nováček. Důvodem je fakt, že velká část z nich hraje v evropských ligách.

V naší sestavě tak nebudou chybět třeba brankář Jakub Štěpánek (SKA Petrohrad), Petr Čáslava a Jan Marek (oba CSKA Moskva), Petr Červenka a Martin Škoula (oba Avangard Omsk), Jakub Klepiš (Salavat Julajev Ufa), Ondřej Němec (Severstal Čerepovec), Tomáš Mojžíš (Dynamo Minsk), Michal Barinka (HC Vítkovice Steel), nebo Lukáš Krajíček (HC Oceláři Třinec). Zmíněným nováčkem v hokejové reprezentaci je Kamil Kreps, který spolu s Vladimírem Sičákem hraje za finský Kärpät Oulu.

Brankář Jakub Štěpánek

Reportéři Radiožurnálu Aleš Procházka a Pavel Petr vám přiblíží všechny zápasy Karjala Cupu 2010.

Úvodní utkání sehrajeme v hale HC Mountfield v Českých Budějovicích, kde teď naši trénují. Ve čtvrtek 11. listopadu od 18.10 hodin bude naším soupeřem tým Švédska. Na Radiožurnálu uslyšíte vstupy z prvních dvou třetin, třetí třetinu pak v přímém přenosu.

Po přesunu do Helsinek nás v sobotu 13. listopadu od 15.30 hodin čeká Finsko a v neděli 14. listopadu se s turnajem rozloučíme utkáním s Ruskem, které začíná v 11 hodin.

Něco málo o Euro Hockey Tour

První ročník EHT – neoficiálního mistrovství Evropy – se hrál v sezóně 1996/1997. Dnes EHT tvoří turnaje čtyř evropských zemí – v pořadí Finsko (listopad), Rusko (prosinec), Švédsko (únor) a Česko (duben) – turnaje se nemusí konat v tomto pořadí (loni se začínalo v září Českými hokejovými hrami). Jde vlastně o jakýsi test reprezentací před květnovým mistrovstvím světa v hokeji.

Útočník Jan Marek

Nejstarší z nich je ruský díl – původně známý jako Pohár Izvěstijí (dnes Channel One Cup), který se poprvé hrál už v roce 1967 a mezi EHT byl zařazen v roce 1997. Druhým nejstarším dílem jsou Švédské hokejové hry (LG Hockey Games) poprvé pořádané v roce 1981. I ty jsou součástí EHT od roku 1997.

Český turnaj, původně Česká pojišťovna cup (dnes České hokejové hry), se poprvé hrál v roce 1994. Nejmladší ze čtveřice je právě finský Karjala Cup. Jako Karjala Christmas (Vánoce) se poprvé představil v roce 1996 a stejně jako všechny tři předešlé i tento turnaj je součástí EHT od roku 1997.

Občas se některého z turnajů může zúčastnit i „host“, kterého pozve pořadatel. V minulosti jimi byly třeba týmy Slovenska nebo Kanady. Jejich výsledky se ale do těch celkových nezapočítávají.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio