Yvettu Simonovou "nabíjejí" její živé koncerty

5. listopad 2010

V dnešním (pátečním 5.11.) Setkání Hosta do domu jsme přivítali zpěvačku Yvettu Simonovou.

O málokteré celebritě lze říct, že je nestárnoucí legendou. O Yvetě Simonové to platí dvojnásob (můžete se přesvědčit v naší fotogalerii). Včera 4.11. měla narozeniny. Věřte nebo ne, narodila se v roce 1928! Okomentovala to stručně slovy: "Je to strašný". Její rodné jméno je Roubalová a po svatbě Spurná (vzala si ředitele a manažera Lucerny Františka Spurného). Za svůj umělecký pseudonym vděčí Janu Werichovi, který tvrdil, že se její příjmení na plakáty příliš nehodí. Napsal jí tehdy na lísteček různá jména, mezi kterými byla i Simonová. "Vybrala jsem si ho už proto, aby mi kvůli manželovi zůstal monogram Y.S." Denně si tak Jana Wericha připomíná.

Pochází z muzikantské rodiny a jako malá chtěla být učitelkou klavíru. Na naléhání tatínka, který si přál, aby měla "nějaké pořádné zaměstnání pod penzí" vystudovala obchodní akademii. Zpěvu se ale nevzdala a poprvé na veřejnosti vystoupila ve svých 17 letech v kostele na svatbě svojí sestřenice. Zpívala tehdy "Tys láska má" od Edvarda Griega a "Ave Maria" od Franze Schuberta.

Profesionální kariéru odstartovala v orchestru Zdeňka Bartáka, kde "dostala ten správný základ". Od roku 1960 zpívala s legendárním orchestrem Karla Vlacha. Právě on a Vladimír Dvořák dostali geniální nápad vytvořit z Yvetty Simonové a Milana Chladila pěveckou dvojici. "Byl to skvělý pěvecký partner a také báječný kamarád a společník. Žil naplno, jako by tušil, že na světě nebude dlouho". Často dělal při zkouškách a společném nahrávání opičky. "Smáli jsme se a přiváděli tím k zoufalství Karla Vlacha," vzpomínala zpěvačka. Lidé je často omylem brali jako životní partnery a Y. Simonová kvůli tomu mívala doma problémy. Jeho předčasné smrti (zemřel r. 1984 ve věku pouhých 53 let) velmi lituje. "Byla to obrovská ztráta. O to větší, že za rok a půl ho následoval i Karel Vlach," posteskla si s tím, že velkou sílu jí tehdy dodával kolega Karel Hála.

Společně s různými orchestry a dirigenty natočila za své kariéry kolem 800 snímků pro rozhlas, televizi a Supraphon. Texty skládali naši nejlepší textaři jako Zdeněk Borovec, Vladimír Dvořák, Ivo Fišer a Jiřina Fikejzová. „Karel Vlach byl specialista na kvalitní textaře,“ vysvětlila s tím, že nemá oblíbenou skladbu. "Nejraději jsem měla vždycky tu nejnovější".

Yvetta Simonová

Dodnes vystupuje před publikem a to jí nutí zpívat každý den. "Musím, protože hlasivky by ztratily pružnost. Zpívání je zaměstnání nadosmrti," povzdechla si s úsměvem. Trému mívá pořád a často si prý říká, že už by "neměla lézt mezi lidi". Když se na sebe podívá do zrcadla, říká si, že nejde zastavit čas. A je to tak, podle ní, spravedlivé.

Jak prozradila, svůj mladistvý vzhled přičítá genetice, cvičení a také tomu, že nepije a nekouří. "Pravda je, že se cvičením bych se mohla ještě více snažit," podotkla sebekriticky. Jak prohlásila, pleťový krém toho příliš nezachrání. "A vůbec, kdyby mluvily pravdu reklamy na všechny ty kosmetické výrobky, vypadala bych dnes na 15," dodala se smíchem. Za ten nejlepší "omlazující výrobek" pro sebe považuje živá vystoupení a blízký kontakt s publikem. "Koncerty mi dodávají spoustu životní energie," řekla zpěvačka.

Více se dozvíte v audiozáznamu rozhovoru se Zuzanou Burešovou ...







Pokud jste nestihli pondělní vysílání, přečtěte si článek Věry Luptákové s názvem: Michaela Kocába dnes velmi mrzí nezájem Nečasovy vlády o lidská práva

Michael Kocáb a Zuzana Burešová
<hr /><hr /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />

V úterý jsme ve studiu ČRo 2 - Praha přivítali herečku Apolenu Veldovou. Neopomeňte článek Jana Sklenáře: Herectví je v případě Apoleny Veldové rodinná záležitost

Apolena Veldová


Ve středu byl naším hostem herec, principál Divadla Skelet, princ, moderátor a zpěvák Pavel Trávníček. Nabízíme článek Pavly Kopřivové: Pavel Trávníček: "Tři oříšky pro Popelku jsou taková jezdecká pohádka"

Pavel Trávníček


Ve čtvrtek byl naším hostem Václav Větvička je jeden z nejproslulejších českých přírodovědců. Rozhovor s ním shrnuje článek Pavly Kopřivové Botanik Václav Větvička překvapivě dává přednost kachně se zelím

Václav Větvička
autor: eh
Spustit audio