Biologické brnění

6. listopad 2010

Vědci vyvinuli materiál biologického původu, který je pevnější než nerezová ocel či kevlar.

Důkladné ochranné vrstvy jsou v našich představách vytvořeny z kovu, keramiky nebo obecně z materiálu anorganického původu. Každodenní zkušenost nám totiž říká, že materiály organického původu jsou spíš měkké a neodolné. Izraelští vědci ale vyvinuli materiál biologického původu, který je pevnější než nerezová ocel či kevlar.

Podstatou nového materiálu je jeho zpracování nanotechnologickými metodami. Vědci z Weizmannova vědeckého institutu a Telavivské Univerzity vytvořili zvláštní strukturu na bázi nanokuliček, které se umějí samy seskupovat a které se podobají beta-amyloidovým bílkovinám. Tyto bílkoviny se vyskytují například ve formě tzv. plaků v mozku pacientů s Alzheimerovou nemocí. Nanokuličky vědci pokryli ještě další ochrannou vrstvou nezveřejněného složení, a to je učinilo vůbec nejpevnějším organickým materiálem v historii. Rozměry nanokuliček se pohybují od 30 nanometrů až do zhruba dvou mikrometrů. Pro srovnání - lidský vlas má průměr kolem 80 mikrometrů. Během zkoušek prošla tímto materiálem pouze sonda s diamantovým hrotem. Síla nutná pro tento průnik ale byla větší než síla nutná k proniknutí skrz kevlar.

Vytvoření tohoto materiálu bude mít rozsáhlé důsledky. Souvislé tenké vrstvy ultrapevného materiálu totiž bude možné nanášet pouhým tiskem - ať už na kovy, kompozitní materiály, keramiku a sklo nebo přímo na tělo vojáka. Tím se vytvoří lehký a individualizovaný ochranný krunýř pro vojáky i pro lidi pracující v extremních podmínkách šitý doslova „na tělo“. Na stejné bázi je možná také výroba neprůstřelných skleněných desek. Tvrzené ochranné vrstvy výrazně zvýší odolnost současných běžných materiálů a součástek, které jsou součástmi strojů.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.