Královský sňatek / Eliška Přemyslovna a Jan Lucemburský – 1310, část druhá

8. listopad 2010

Dnes se opět vrátíme k výstavě „Královský sňatek / Eliška Přemyslovna a Jan Lucemburský – 1310“, která je otevřena od minulého týdne ve středověkém domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze.

Znovu připomínáme, že výstava se koná při příležitosti sedmistého výročí nástupu Jana Lucemburského na český trůn následně po sňatku s českou princeznou Eliškou Přemyslovnou, který se konal v německém Špýru dne 1. září 1310. Korunovace manželů se odehrála 7. února 1311 v Praze.

O přípravách první, hlavní části výstavy, věnované dvorské kultuře v době posledních Přemyslovců a po nástupu Jana Lucemburského na český trůn, hovořila v naší ranní Mozaice minulý týden kurátorka Klára Benešovská, vedoucí oddělení středověkého umění Ústavu dějin umění Akademie věd České republiky.

Dnes dáme slovo Pavle Státníkové, hlavní kurátorce sbírek Muzea hlavního města Prahy, která byla nejen komisařkou celé výstavy, ale také s týmem odborníků připravila druhou část výstavy ve druhém patře domu U Kamenného zvonu, věnovanou Praze a životu jejích obyvatel na konci 13. a na počátku 14. století. Karel Oujezdský se Pavly Státníkové zeptal, co pro ni osobně spoluúčast na přípravě tak výjimečné a odborně náročné výstavy znamenala.

Výstavu „Královský sňatek / Eliška Přemyslovna a Jan Lucemburský – 1310“ můžete navštívit v prostorách Galerie hlavního města Prahy v gotickém domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze do 6. února příštího roku. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 20 hodin.

Na kamenosochařství a dekoraci architektury za vlády posledních Přemyslovců a prvních Lucemburků je zaměřena další zajímavá výstava otevřená od září v Lapidáriu Národního muzea na výstavišti v Praze 7-Holešovicích. Má název „Královský sňatek 1310 a expanze Lucemburků ve 14. a 15. století“ a v Lapidáriu Národního muzea ji můžete navštívit do 5. prosince, po tomto datu bude přístupná jen pro objednané skupiny.

Spustit audio