V soutěži Česká hlava bodují hlavně mladí badatelé

Překvapením letošního ročníku vědecké soutěže Česká hlava jsou mladí a talentování vědci. Mají zkušenosti ze zahraničních stáží a své nápady umí dostat i do praxe a spolupracovat se zahraničními firmami. Jedním z nadějných brilantních mozků je i Jaromír Chalupský z ČVUT, který se zaměřuje na vliv rentgenového záření na hmotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká hlava

Česká hlava | Foto: Press kit

Odborná porota, složená z lidí z univerzit výzkumných ústavů a průmyslu, posuzuje vědecké nápady v několika kategoriích. Podle jednatele České hlavy Václava Marka to neměla letos jednoduché.

„Překvapilo mě, že nejen u vítězů, ale i u nominací se ukazuje, že je u nás spousta talentů, kteří mají možnost celosvětového srovnání,“ říká Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O soutěži Česká hlava v reportáži Petry Benešové

Badatelé, kteří potáhnou v příštích letech ekonomiku nahoru, mají být podle něj právě mladí výzkumníci. Většinou už mají zkušenosti ze zahraničních stáží a podle Markových slov slov přímo nasáli zdravou konkurenci na vědeckém poli v zahraničí.

„Aniž jsem to věděl, jsou tu lidé, kteří jsou schopni se světem srovnat řady a uchytit se na vysoké úrovni,“ potvrzuje jednatel České hlavy.

Navíc nápady z laboratoří se snaží mladí vědci více dostat do praxe, popisuje. „První ročníky byly kategorie spíše citační, teď už se to překlápí. Je to už jiná vědecká garnitura, dokud si na věc nesáhnou, nejsou spokojení.“ V nominacích soutěže se objevila čtvrtina projektů, které byly od nápadu dotaženy do komerční sféry k praktickému využití.

Slavnostní vyhlášení proběhne příští sobotu

Mezi vědecké talenty, kteří jsou letos mezi nominovanými, patří i osmadvacetiletý Jaromír Chalupský z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské pražské ČVUT. V doktorandském studiu bádá nad vlivem intenzivního záření na hmotu.

"Zaměřujeme se hlavně na interakci intenzivního rentgenového záření s pevnolátkovými terči, je tam spoustu cílů, ke kterým lze směřovat,“ vysvětluje student.

Konečné výsledky soutěže budou známy v neděli 14. listopadu při slavnostním vyhlášení. O hlavním ocenění Národní ceně vlády už rozhodl nedávno Nečasův kabinet. Malou českou „Nobelovu cenu“ si odnese genetik Jan Svoboda z Ústavu molekulární genetiky.

Petra Benešová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme