V Pompejích se zřítil Dům gladiátorů

V Pompejích se zřítila jedna z nejlépe uchovávaných památek - Dům gladiátorů. Zbytky tohoto antického města v Neapolském zálivu, které se uchovaly pod sopečným popelem Vesuvu od erupce v 1. století našeho letopočtu, patří k nejnavštěvovanějším italským turistickým atrakcím. A přestože lokalita přitáhne každoročně více než 2,5 milionu návštěvníků, poslední dobou výrazně chátrá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pompeje

Pompeje | Foto: Fotobanka stock.xchng

Dům gladiátorů byl v době kolapsu prázdný, trosky tedy nikoho nezranily. Unikátní stavba zdobená freskami s válečnou tematikou patřila k nejvýznamnějším památkám města, které v prvním století našeho letopočtu pohřbil výbuch sopky Vesuv.

Dům galdiátorů nebo glaldiátorská škola byla budova určená pro výcvik gladiátorů s výklenky, do kterých si gladiátoři ukládali zbraně a šaty. V mezaninu budovy pak byly fresky, které ale znají pouze archeologové. Návštěvníci Pompejí si totiž Dům gladiátorů mohli prohlédnout pouze z venku.

Oficiální místa spekulují, že za pád budovy mohou vytrvalé deště. Kritici ale vidí příčiny spíš v dlouhodobém zanedbávání celé památkové oblasti, která je údajně v dezolátním stavu.

Dům gladiátorů byl zdemolován bombou za druhé světové války a v 50. letech rekonstruován. Dům dostal betonový strop a střechu a právě tíha stropu zřejmě destabilizovala zdi.

Nejedná se o první případ z tohoto roku. V lednu a v září došlo k poškození dalších dvou domů v Pompejích. Ruiny antického města přitom navštíví přes dva a půl miliónu návštěvníků ročně.

Vědunka Lunardi Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme