Motocyklista Abraham: Je úžasné zařadit se mezi vítěze Grand Prix!

Český jezdec Karel Abraham si nemohl v posledním závodě letošní sezóny mistrovství světa silničních motocyklů přát lepší výsledek. Ve Velké ceně Valencie si poprvé v kariéře dojel v rámci šampionátu pro vítězství!

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Abraham (vpravo) slaví vítězství ve Velké ceně Valencie

Karel Abraham (vpravo) slaví vítězství ve Velké ceně Valencie | Zdroj: ČTK

Vám se povedl už start, jak by jste zhodnotil úvod závodu?

V prvních kolech jsem popředjížděl pár lidí a to mi pomohlo, abych měl kontakt s grupou, která jela o bednu, o první místo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Michala Jurmana s Karlem Abrahamem, třetím českým vítězem závodu Grand Prix

Vy jste se poté držel v přední skupince. Co se vlastně stalo po vyjetí Elíase do kačírku v posledním kole? Najednou jste se objevil půlkola před koncem ze čtvrté na první pozici.

Elías udělal menší chybu. Předjel trošičku brutálněji než měl Simóna a toho to donutilo zvednout motorku a jet trošičku venkem, takže jsem ho hned předjel. A Elías ještě naboural do Iannoneho, který tím pádem také vyjel úplně ze stopy. Takže mi to pomohlo předjet i Iannoneho.

Vy jste organizátory ve Valencii tím vítězstvím dokonale zaskočil a na vyhlašování nastal nějaký problém s českou hymnou, která nezačala od začátku. Věděl jste o tom?

Vím, že česká hymna byla zkrácená a ani nebyla moc hlasitá. Ale hlavně jde o pocit, že to zahráli, že to všechno vyšlo, jak mělo!

Po Františku Šťastném a Lukáši Peškovi jste teprve historicky třetím vítězem závodu Grand Prix. Uvědomujete si to už nyní?

Z tohohle pohledu se na to až tak moc nedívám. Je spousta kluků co vyhrála Grand Prix, je jich tedy málo z České republiky. Jsem rád, že jsem se mohl mezi ně zařadit. Je to určitě úžasný pocit., ale pracovat musíme samozřejmě dál. Hlavně na té příští sezóně!

Vítězstvím jste se posunul na celkové desáté místo hodnocení své kubatury. Jste tedy spokojený se sezónou?

Dá se říct, že určitě. Škoda, že těch pár závodů, co jsme nemohli jet, ať už kvůli mým zdravotním problémům, tak že mě třeba někdo srazil, tak že z těch závodů nemáme body, protože jsme se mohli posunout ještě o pár příček dopředu. Ale i tak si myslím, že konec té sezóny byl perfektní.

Jde tedy o nejlepší možný odraz při přestupu do královské kubatury MotoGP, který Vás čeká v zimě?

Určitě. Pomůže nám to. Je příjemné odcházet z třídy Moto2 s tím, že jsem nejel nějak špatně. A zvlášť potom co bylo hodně negativních ohlasů, tak jsme ukázali, že dokážeme jet vepředu.

Jaký bude teď po posledním závodě sezóny následující program? Podle mých informací rozhodně zahálet nebudete.

Máme teď dvoje testy. První tady ve Valencii, které proběhnou hned teď po závodě. Druhé testy budou v Jerezu koncem listopadu. Pak máme dvě měsíce volno. Ale do těch jsou Vánoce a ještě zkouškové období ve škole, začínají znovu testy a už v podstatě sezóna. Takže celá zima je nacpaná úplně maximálně.

Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme