Řekové v místních volbách podpořili vládní socialisty

Řečtí vládnoucí socialisté zvítězili v prvním kole místních a regionálních voleb. Jejich kandidáti uspěli v sedmi ze 13 volebních obvodů. Také v absolutních číslech socialisté porazili hlavní opoziční stranu Novou demokracii. Premiér Georgios Papandreu hlasování prohlásil za referendum o tvrdých úsporných opatřeních své vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

řecký premiér Georgios Papandreu

řecký premiér Georgios Papandreu | Zdroj: ČTK

Papandreu je s výsledky své strany spokojen. Nevyhlásí proto předčasné parlamentní volby, kterými pohrozil v případě neúspěchů socialistů. Ti přes těsné vítězství ztratili významný počet hlasů oproti volbám z loňského roku.

„I když vládní socialisté v místních a regionálních volbách citelně ztratili oproti výsledkům z doby před 13 měsíci, kdy se konaly parlamentní volby a socialistická strana v nich jasně zvítězila, zůstávají nejsilnější řeckou stranou. Zatím také vedou v sedmi ze 13 soubojů o post guvernéra v řeckých regionech, přestože definitivně rozhodne až druhé kolo příští neděli,“ vysvětlil na Rádiu česko Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích voleb v Řecku jsme na Rádiu Česko hovořili s Ondřejem Houskou ze zahraniční redakce ČRo1-Radiožurnálu.

Podle některých hlasů se Řekové v těchto volbách zachovali odpovědně, když dali hlas socialistům, kteří kvůli obrovskému zadlužení zavedli v zemi tvrdá úsporná opatření, a nepodpořili opozici, která škrty odmítá.

„To, že ve volbách nezvítězila hlavní opoziční strana Nová demokracie, která je proti podmínkám dojednaným socialisty s eurozónou a MMF, podporuje tezi, že se voliči chovají odpovědně. Ale nelze to přeceňovat. Protože řecký volič ví, že Nová demokracie vládla dvě minulá volební období a byť nezačala plýtvající systém, který vedlo Řecko až ke státnímu bankrotu, tento systém za její vlády vyvrcholil. Její kritika úsporných opatření tak není úplně věrohodná,“ dodal redaktor.

Předčasné volby by podle analytiků mohly ohrozit snahy o záchranu země

Podle analytiků by případné předčasné volby mohly snahu o záchranu předluženého Řecka ohrozit. Ať už by v nich zvítězil kdokoliv, pravděpodobně by měl v parlamentu jen křehkou většinu. To by oslabilo mandát vlády k reformám. A ty, jak zdůraznil redaktor, budou v Řecku nepochybně potřeba i nadále.

„Protože, když se podíváme na vývoj řeckých veřejných financí, tak po počátečním optimismu, kdy deficit po zavedení úsporných opatření výrazně poklesl, se teď úspěch trochu zpomaluje. Daňové příjmy v Řecku stoupají mnohem méně než se očekávalo – zhruba dvojnásobně pomaleji,“ přiblížil.

Dodal, že za několik týdnů také zreviduje Eurostat řecký loňský deficit a očekává se že bude více než 15 procentní, zatímco úsporný plán vlády počítá 13 procent.

„To si vynutí další úsporná opatření a škrty a na to je potřeba vláda s jasným mandátem. Socialisté teď mají v parlamentu pohodlnou většinu. Nové volby by tuto většinu zmírnily,“ doplnil Houska.

Katarína Brezovská, Ondřej Houska, Václav Sochor, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme