Ve Zdicích přijali v září děti do školky a začali rekonstruovat

5. listopad 2010

Přestože obecně se o Zdicích na Berounsku dá říct, že patří k těm šťastnějším obcím v regionu - krajské, státní i evropské prostředky sem tečou „mohutným proudem“. Ale i tady mají, pro někoho možná trochu překvapivě, příběhy, které by měly raději zůstat pěkně pod pokličkou.

Naštěstí nejde o žádné černoty nebo korupční skandály. Příběh roky opravovaného a stále zavřeného koupaliště zná každý v širokém dalekém okolí – narážíme na skandální přístup firmy GHC, která měla bazén opravit, peníze zkasírovala a od té doby má problém s komunikací - řečeno kulantně.

Aktuálně mají ale ve Zdicích, jak se říká, zlou krev i z rekonstrukce školky. Tu tady začali opravovat se začátkem školního roku, takže zhruba 30 dětí muselo zůstat doma. Maminky, které slíbily, že nastoupí do zaměstnání, musely v lepším případě dobu, po kterou budou na pracovišti zkrátit - to v případě, že mají velkorysého zaměstnavatele a trpělivou babičku, v horším případě o místo přišly.

S opravou školky se mělo začít původně prvního června. Vše se ale protahovalo, podle starosty kvůli objektivním příčinám, a bez konkrétního viníka. Když ale radní viděli, že nestihnout opravit školku přes prázdniny, neměli raději s opravou počkat? Ptám se na to Pavla Jungmana, jehož potomci byli do školy formálně přijati, ale ve skutečnosti museli zůstat doma. Překvapivě i on tuto variantu odmítá, což jen dokládá, že budova školka musela být opravdu v extrémně havarijním stavu.

Kromě havarijního stavu jde i o peníze - 12 milionů přišlo z Evropských fondů a 4 miliony z fondů na rozvoj měst a obcí. Tyto dotace byly samozřejmě také vázány časově. Dalších 6 milionů bude muset radnice doplatit ze svého. Kde je malé město vezme? To už bude muset řešit nová rada, říká s viditelnou úlevou končící starosta. Nicméně rodiče ani tak o zdárném konci rekonstrukce nepochybují...

Dodejme, že pokud s rekonstrukcí vše dobře dopadne, dají se v brzké době zdičtí i do přístavby školy - měly by tu vzniknout další 4 třídy asi pro 115 dětí.

autor: pek
Spustit audio