Spojené státy a Austrálie rozšířují vojenskou spolupráci

Spojenci na zemi a na moři, ale také při sledování z vesmíru a při posilování takzvané kybernetické bezpečnosti, tak by se daly shrnout americké-australské vztahy po dvoudenní návštěvě americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové a ministra obrany Roberta Gatese na nejmladším kontinentu. Clintonová se v Austrálii zastavila na dvoudenní návštěvě během cesty po asijsko-pacifickém regionu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Harbour Bridge - most, který přemosťuje přístav Port Jackson v Sydney

Harbour Bridge - most, který přemosťuje přístav Port Jackson v Sydney | Foto: Corel GALLERY

Jak na Rádiu Česko přiblížila spolupracovnice v Austrálii Pavla Hůlová, v oblasti vojenské spolupráce obou zemí se výsledky jednání projeví například v tom, že Američané budou mít snazší přístup k australským vojenským zařízením.

„Bude to spočívat hlavně v snazším přístupu k přístavům, které tady hrají důležitou roli. Konkrétní detaily dohody budou nastíněny později, ale podle komentátorů je důležité, že se obě strany dohodly na tom, že se spolupráce ještě prohloubí a že velmi silné vojenské i diplomatické spojenectví stále trvá,“ dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání ministrů USA Clintonové a Gatese v Austrálii shrnula na Rádiu Česko spolupracovnice v Sydney Pavla Hůlová.

Ministr obrany Robert Gates řekl, že rozšiřování vztahů Spojených států s Austrálii a posílení vojenské přítomnosti USA nemá za účel oslabit Čínu, která se stává důležitým hráčem v asijsko-pacifickém regionu a vůbec na globální scéně.

„To je velmi citlivá otázka. Jedním z hlavních výsledků jednání v Austrálii upevnění postavení USA v tomto regionu. A to můžeme chápat jako upevnění postavení vůči Číně,“ řekla k tomu Hůlová.

Australsko-čínské vztahy

Podle ní je pro Austrálii tato otázka ještě o to víc citlivá, protože na jedné straně má velmi dobré vztahy s USA, ale samozřejmě na straně druhé velmi silné ekonomické vazby s Čínou.

„Komentátoři si tady všímají toho, že pravděpodobně jedna z dlouhodobých zásadních otázek pro Austrálii bude, jak najít rovnováhu mezi spojenectvím se Spojenými státy a Čínou,“ řekla.

„A navíc australský ministr zahraničních věcí má dlouholetou diplomatickou zkušenost s Číny, takže jeho vklad a osobní zkušenost z čínskou kulturou a dlouhodobým pobytem v zemi může být důležitou hodnotou pro další australsko-americké vztahy,“ dodala.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme