Fórum má nalákat čínské investory do Česka

Praha hostí od dnešního dne čínské investiční fórum. Odborníci a podnikatelé budou diskutovat o tom, jak obchodovat s Čínou. Mezi řečníky se objeví například šéf čínské Škodovky Alfred Rieck nebo Michal Mejstřík, člen Národní ekonomické rady (NERV).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská vlajka

Čínská vlajka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Cílem fóra je podle organizátora Petra Hýla nalákat na jedné straně čínské investory do České republiky a na druhé straně pomoci českým firmám do Číny. Do Česka loni z Číny putovalo zboží za 200 miliard korun a opačným směrem mířilo zboží za necelých 16 miliard korun.

„My tu budeme mít okolo 40 odborníků. Většina z nich přiletí z Číny, ale také z Evropy a Spojených států. Jsou tu lidé na oblast marketingu, podnikatelé, kteří mnoho let působí v Číně, jsou tu lidi z obchodních škol nebo z čínského ministerstva obchodu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Rč 8.11. Hýl čínské investiční fórum.mp3

Z hlediska ekonomického je tu podle Petra Hýla velký prostor pro expanzi vztahů. V České republice je, ve srovnání s jinými zeměmi v západní Evropě, velmi málo čínských investorů. A českých podniků, které úspěšně působí v Číně je také relativně málo.

„Zkušenosti a schopnosti českých podniků mohou být v Číně mnohem lépe vidět,“ říká Hýl, který v Číně dlouhou dobu žil, působil a podnikal:

„Já vidím Čínu jako dynamického draka, který roste a roste. Vidím u Číňanů snahu se učit a jít dopředu, ale také potřebu po nových produktech, po lepším bydlení, autech, lepším jídle.“

Mnoho firem se v Číně setkalo s krádeží know-how nebo kopírováním. V Číně je obrovská konkurence, je to země s jinou kulturou a těžkým jazykem. V posledních 5 letech Čína udělala velký kus práce v nasazení zákonů, které chrání duševní vlastnictví.

„V tomto směru je potřeba zjistit, jaké jsou správné cesty pro ochrany patentů a aplikovat je v čínském prostředí. Je třeba si v Číně zažádat o vlastní patent a poté ho vymáhat v případě, že dojde k jeho porušení,“ varuje Hýl.

Na úspěch v Číně je třeba být dobře připraven a zároveň být trpělivý. Zároveň je třeba počítat s vysokou mírou regulace a spoluprací s orgány, které vydávají licence a povolení, radí Hýl.

Kateřina Procházková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme