Benzín i nafta v následujících dnech podraží

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu stagnovaly. Litr Naturalu 95 se nyní podle společnosti CCS prodává průměrně za 31,20 Kč a litr nafty za 30,31 Kč. To je oproti předcházejícímu týdnu pokles o jeden jediný haléř. V následujících dnech ale kvůli rostoucí ceně ropy na světových trzích můžeme očekávat zdražování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování na čerpací stanici

Tankování na čerpací stanici | Foto: Ondřej Jánoška

Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka se v případě benzínu bude jednat o haléře, v případě nafty o něco více:

Přehrát

00:00 / 00:00

PHM zdrazi.mp3

„Prozatím bychom se měli pohybovat v řádu haléřů, v případě benzínu. V případě nafty by to mohlo být o něco více, mohli bychom překročit i deset haléřů. V dalších týdnech uvidíme, jak se bude vyvíjet cena ropy, ale vše naznačuje tomu, že by zdražování mohlo pokračovat.“

Snížení spotřební daně

Pokud se ovšem prosadí návrh Věcí veřejných na snížení spotřební daně z motorové nafty o 2,5 koruny na litr, nafta by u čerpacích stanic mohla zlevnit. Podobné opatření už delší dobu prosazují sociální demokraté.

Jenže najdou se i odpůrci, podle nichž by snížení spotřební daně znamenalo velký výpadek příjmů státního rozpočtu a navíc by se na konečné ceně nafty u benzinových pump vůbec nemuselo projevit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ananlytik společnosti Colosseum Petr Čermák podpořil v pořadu Stalo se dnes snížení spotřební daně z nafty .mp3

„Podle mého názoru je snížení spotřební daně možné. Určitě by ho ocenili především dopravci,“ řekl v pořadu Stalo se dnes analytik Petr Čermák.

Současně navrhl snížení spotřební daně ne o 2,50 koruny, ale o 1,50 koruny, nebo alespoň vrátit sazby na úroveň minulého roku. Ceny nafty v České republice jsou podle jeho slov jedny z nejvyšších v Evropě.

„Kdyby se ceny přiblížily těm v Polsku, Rakousku a Slovensku, tak by to do jisté míry nemuselo znamenat tak velké výpadky ve státním rozpočtu, protože by řidiči díky tomu mohli více tankovat i v České republice,“ řekl Petr Čermák.

Počet kamionů by se podle něj v České republice v důsledku snížení spotřební daně z nafty, a tím také u čerpacích stanic, nezvýšil.

Petr Jansa, Michaela Vydrová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme