Barmský ministr zahraničí zřejmě zůstane v exilu, zemi opět ovládne junta

Barmský exilový ministr zahraničí Tint Swe neemigroval před 20 lety do USA nebo Velké Británie jako jeho vládní kolegové, ale zůstal s ostatními uprchlíky v Indii. Všichni tam teď netrpělivě čekají, jak dopadnou volby v jejich domovině, a zda se budou moci opět vrátit do země, kterou už dvě dekády ovládá vojenská junta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barmánci jdou po dvaceti letech k volbám.jpg

Barmánci jdou po dvaceti letech k volbám.jpg

"Ani lidé v Barmě neočekávají skutečné změny, jen se vymění jména. Lidé se nadále nebudou moci vrátit do země," říká exilový ministr zahraničí Tint Swe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Jaromíra Marka s barmským exilovým ministrem zahraničí

Tint Swe je kromě své politické kariéry také lékařem. Denně ošetří na 80 pacientů, většinou právě barmských uprchlíků. On sám, když z Barmy utíkal, musel putovat pěšky do Indie téměř týden. Jeho kolegové poslaci jsou teď většinou ve vězení.

Barmánci v nedělním hlasování rozhodovali o poslaneckých mandátech v jednom svazovém parlamentu a 14 regionálních shromážděních. V každém z nich je čtvrtina míst vyhrazena armádě. Táboru vládou podporovaných stran stačí získat 26 procent zbývajících křesel, aby dosavadní režim měl zákonodárný sbor pod kontrolou. Většina západních zemí volby odsoudila s odůvodněním, že nebyly svobodné ani spravedlivé.

Jaromír Marek, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme