Kvůli problémům dalších letadel nechává Quantas všechny A380 na zemi

Všech šest letounů Aibus A380 australských aerolinek Quantas zůstane ještě v hangárech. "Olej je tam, kde by neměl být,“ řekl zástupce aerolinek Alan Joyce. Po nehodě z minulého týdne, kdy na stroji začal hořet jeden z motorů a jen zázrakem se nikomu nic nestalo, odborníci aerolinek objevili jiné problémy u dvou dalších letadel. Do vzduchu je Quantas pustí teprve tehdy, až bude mít jistotu, že cestování v nich bude bezpečné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A380 v barvách společnosti Qantas

Airbus A380 v barvách společnosti Qantas | Foto: Qantas Airways Ltd.

Porucha motoru je dosud nejvážnější v tříleté historii tohoto letounu, ale není první. Francouzi měli problémy s navigací, v Singapuru při přistání vybuchly pneumatiky. Nehoda podle leteckého publicisty Martina Velka nemusí mít vliv na dlouhodobý prodej nebo provoz letounu:

Přehrát

00:00 / 00:00

Airbus.mp3

„Letadlo není odkázáno na jediný typ motoru. Problémy tohoto druhu se objevují. Proto tam jsou mimo jiné čtyři motory, proto jsou všechna ta opatření při konstrukci leteckých motorů udělána, aby podobná závada neměla fatální důsledky.“

Za letu ze Singapuru do Austrálie došlo k poruše středotlaké turbíny, která se roztrhla. Jeden díl generátoru, který shodou okolností pohání elektřinu, vypadl. Další tři motory bezproblémově převzaly roli vypadlého stroje.

„Překvapivé bylo, že porouchaný motor nešel vypnout. Piloti ho nebyli schopni zastavit. Což nebyla příjemná situace,“ dodává Velek.

Kvůli kontrolám nechaly, po nehodě Airbusu australských aerolinií Quantas, celou flotilu airbusů na zemi také německá Lufthansa a singapurské aerolinie. Po kontrole je ale zase poslali zpátky do vzduchu.

Dana Votýpková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme