Nejstarší broušená sekera pochází z Austrálie

8. listopad 2010
Monitor

Nejstarší známou broušenou sekeru nevyrobili evropští lovci mamutů, ale původní obyvatelé australského kontinentu.

Nejdávnější důkazy o používání kamenných nástrojů pocházejí z doby před 3,4 miliony let. Technologie broušení pískem, která umožnila získat ostřejší a symetričtější nástroje (kupříkladu kamenné sekery), je však mnohem mladší a ovládli ji až moderní lidé Homo sapiens sapiens. Úlomek nejstarší sekery, která byla opracována tímto způsobem, teď archeologové z Monashské univerzity v Melbourne spolu s francouzskými a novozélandskými kolegy objevili na aboriginském nalezišti Nawarla Gabarnmang v severní Austrálii.

Sekera, jejíž úlomek nese známky hlazení kusem pískovce, vznikla před 35 000 lety. Nález tak překonal dosud nejstarší doklady broušených nástrojů, které pocházejí z Japonska a severní Austrálie a jsou staré 22 000 až 30 000 let. Mnohem starší sekery jsou známé z Nové Guinei, ale ty nebyly opracovány pískem. Australští Aboriginci proto mohli být vůbec prvními lidmi, kteří ovládli technologii broušení kamene.

Zdroj: Monash University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.