Vzácné houby

9. listopad 2010
Sedmý světadíl

Dokument o pěstování hub v Ugandě.

V Ugandě se 80 % obyvatel živí pouze zemědělstvím, a to především pěstováním plodin. Až 88 % populace žije ve vesnických oblastech. Ugandská vláda podporuje farmáře, aby se věnovali více aktivitám najednou. Mnozí pěstují různé druhy zeleniny a ovoce a také chovají zvířata, aby měli zdroj příjmu během celého roku. Nicméně pěstitelů jsou v zemi desítky tisíc, nakupujících však jen minimum, protože si téměř každý dokáže vypěstovat to, co sní. Jak tedy na trhu prorazit?

Mushrooms Training and Resource Centre, komunitní organizace působící v oblasti kolem nejvýše položeného ugandského města Kabale, přišla s jedinečným nápadem pěstování hub. Pěstování především hlívy ústřičné se začalo v Ugandě rozmáhat začátkem 90. let. Dodnes se mnoha organizacím podařilo vyvinout kvalitní technologii pěstování a získat pro tuto aktivitu tolik farmářů, že Uganďané uvažují o exportu hub do okolních zemí.

V rámci mezinárodního projektu East 4 South, který financuje Evropská unie, točily ugandská novinářka Irene Birungi Mugishaová a slovenská studentka žurnalistiky v Brně Magdaléna Vaculčiaková v oblasti Kabale životy tří farmářů, kterým houby pomohly z chudoby. Pěstování hub vyžaduje minimální vstupní kapitál, ale již po měsíci přináší pěstitelům první finance. Sandress živí své děti po smrti manžela jen díky prodeji hub. Vina a Arnold mají také jiné aktivity, ale tvrdí, že je můžou rozvíjet právě díky houbám.

autor: Magdalena Vaculčiaková
Spustit audio