Dva pachatelé jsou před soudem za žhářský útok v Bedřišce

Útok zápalnou lahví v ostravské osadě Bedřiška dnes začal řešit Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných posadila státní zástupkyně dva sousedy napadené rodiny, motivem mají být osobní spory, rasový podtext se nepotvrdil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domek

Domek | Foto: Michal Schoffer

Podle zmocněnce napadené rodiny, Ladislava Baláže, ale důkazy o napojení mladšího z útočníků na extremisty existují.

„Je to na předsedkyni soudu. Zda-li to bude sousedský vztah nebo nějaké rasistické pohnutky. Jak jsem četl spis, tak tam jde buď o mstu, nebo je to prostě vývoj výbušnosti, která už mezi sousedskými vztahy musela nějak vzniknout. Jak jsem se dozvěděl, tak on měl s extremisty nějaké styky,“ řekl Baláž.

Letos na jaře se v ostravské osadě Bedřiška šířilo napětí. Po žhářském útoku ve Vítkově měli místní strach, i tady se terčem útoku stala romská rodina. Oknem tehdy přilétla láhev s prudce hořlavým éterem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ žhářského útoku v ostravské osadě Bedřiška sleduje reportérka Andrea Čánová

Rozběhlo se masivní vyšetřování, policisté v osadě pravidelně hlídkovali. Také místní obyvatelé drželi vlastní hlídky.

Jako blesk z čistého nebe pak přišla zpráva, že pachatelé jsou přímo z Bedřišky. Policisté zatkli sousedy napadené rodiny, kteří žijí v domku hned naproti.

Státní zástupkyně Brigita Bilíková už dříve potvrdila, že v domku útočníků udělali policisté rozsáhlou domovní prohlídku. „V daném případě byly pravděpodobným motivem jednání osobní vztahy,“ uvedla Bilíková.

Z pokusu vraždy obžalovala dva lidi. Dnešní proces novináři v jednací síni sledovat nemohou. Soudkyně vyloučila veřejnost, protože jeden z obžalovaných je mladistvý.

Martin Hromádka, Andrea Brtníková, ak, Dominika Rojtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme