V Kutné Hoře začíná výstava Alfons Mucha: Tváře

Dá se pojmout výstava děl Alfonse Muchy ještě jinak, než jako průřez jeho tvorbou? Nebo jako přehlídka jeho nejznámějších děl plných stylizovaných secesních ornamentů a křivek? V kutnohorské Galerii Středočeského kraje GASK se o to pokoušejí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

A.Mucha - Zodiac

A.Mucha - Zodiac | Foto: Obecní dům

Výstava Alfons Mucha: Tváře, která dnes začíná slavnostní vernisáží, představí více než 70 Muchových děl z různých období tvorby zobrazujících ženskou tvář.

Jak na Rádiu Česko řekl její kurátor, kunsthistorik a znalec secesního umění Petr Wittlich, protože se ke 150. výročí Muchova narození objevilo hned několik výstav děl tohoto umělce, hledali v Kutné Hoře pro svou výstavu určitou specifičnost. A tu našli v motivu zobrazení ženské tváře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kurátor Muchovy výstavy Petr Wittlich ve Světě o desáté Rádia Česko

Asi leckoho napadne, že u těch nejznámějších Muchových plakátů s námětem třeba drahých kamenů nebo ročních období, nebo reklamních plakátů na různé zboží jsou si zobrazené ženské tváře dost podobné.

„Ve skutečnosti Mucha hledal pro svoje plakáty a obrazy určitou ideální postavu, kterou by použil jako personifikaci. A v těch 90. letech 19. století se v Paříži, v té atmosféře panujícího symbolismu, seznámil s představou takzvané světové duše, která mu vyhovovala právě v tomto směru, protože to byla ideální ženská postava, která pak skutečně prochází celým jeho dílem a je nositelkou vlastně ideového obsahu jeho díla,“ vysvětluje kurátor.

Předlohou tedy nebyly živé realistické modely; byl to zkrátka nějaký ideální model, ideální představa?

„Nejzajímavější na tom právě je, že se to tak vzájemně mísí. Protože pro tu ideální představu on samozřejmě hledal nějaké velice silné znázornění a tady potom používal třeba i fotografické modely.“

„Ale to, co my hledáme, to je právě ta veliká škála exprese, citové exprese především, od toho vysloveně ideálního až po to úplně reálné. Čili na té výstavě se ukazuje taková veliká variabilita toho Muchova názoru v tomhle tom směru,“ dodává Petr Wittlich.

Výstava Alfons Mucha: Tváře je v Kutné Hoře pro návštěvníky otevřena od zítřka do 28. února příštího roku.

Tomáš Pavlíček, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme