Morfin potlačuje tvorbu testosteronu

Léky používané na tlumení bolesti velmi razantně mění hladiny hormonů v těle a ovlivňují tak funkce mnoha orgánů včetně mozku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strukturní vzorec morfinu

Strukturní vzorec morfinu | Foto: public domain, Ben Mills

Tlumení bolesti pomocí léků nezasahuje zdaleka jen nervová centra, jejichž prostřednictvím bolest vnímáme. Pacienti užívající dlouhodobě opiáty k tlumení bolesti nebo narkomani užívající opiáty jako drogy, mají silně potlačené pohlavní funkce a dochází u nich k atrofii pohlavních žláz. Změny v hladinách hormonů vyvolané účinkem opiátů mají dopad na celý lidský organismus. Pokles hladiny pohlavních hormonů například významně přispívá k osteoporóze a následně zvyšuje riziko zlomenin. Projeví se i ve změně nálady, narušené koordinaci pohybů a dokonce i ve schopnosti zpracovávat nové informace.

Tým italských lékařů vedených Annou Marií Aloisiovou z university v Sieně zjistil, že už jedna injekce morfinu výrazně potlačí produkci hormonu testosteronu. Po podání opiátů stoupá v pohlavních žlázách, játrech i mozku aktivita enzymu aromatázy a ten mění testosteron na hormony řazené do skupiny estrogenů. Výsledky výzkumu byly publikovány v časopise Molecular Pain.

Doktorka Aloisiová patří k lékařům, kteří se velmi intenzivně zabývají tímto donedávna hojně přehlíženým nežádoucím vedlejším účinkem léčby bolestí.

„Opiáty blokují reprodukci a mohou nadlouho potlačit tvorbu některých hormonů,“ říká Anna Maria Aloisiová. „Závažnost tohoto účinku narůstá s tím, jak rostou koncentrace léků v těle pacienta a s délkou léčby. Ještě před pár roky byl tento fakt zcela opomíjen. Dnes jej už nemůžeme ignorovat, protože existuje celá řada hormonálních léků, které dovolí tlumit u pacienta bolest a přitom jej uchrání před nežádoucími vedlejšími účinky.“

Jaroslav Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme