Komunistická strana Kuby se sejde po 14 letech. Kvůli ekonomice

Kubánský prezident Raúl Castro svolal první sjezd komunistické strany po čtrnácti letech. Ten by se měl sice konat pravidelně každých pět let, ale v minulosti se vždy našel nějaký důvod pro jeho odložení. Současná katastrofální ekonomická situace a nutnost ekonomických reforem si už ale sjezd vyžádala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Havana Vieja

Havana Vieja | Foto: Martin Stiller

Jen několik dní před dubnovým kongresem propustí státní správa půl milionu zaměstnanců. Další půl milion bude vzápětí následovat. Všichni propuštění si mají hledat práci v soukromém sektoru. Delegáti sjezdu tak budou muset posvětit reformy, které umožní alespoň částečný přechod na tržní ekonomiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí španělské redakce ČRo 7 Rádia Praha Freddy Valverde ve Světě o třetí.

Raúl Castro už ale prý ohlásil, že Kuba nebude dělat ekonomiku po vzoru Číny nebo Vietnamu, ale vlastní kubánskou ekonomiku.

Ekonomické potíže v karibském komunistickém ráji způsobují už skoro padesátileté sankce ze strany Spojených států, odliv turistů a klesající cena niklu na světových trzích.

Kubánský režim tak musí omezovat dovoz zboží a přežívá jen díky zlevněné ropě z Venezuely, kterou dostává výměnou za levnou práci tisíců lékařů a sestřiček ve venezuelských nemocnicích.

Pomoc novým kubánským družstvům a drobným podnikatelům nabízí možná také trochu překvapivě Brazílie. „Nová prezidentka Brazílie je bývalá partyzánka, která od bratrů Castrových dostala velkou pomoc. A teď jim to vrací,“ poznamenal vedoucí španělské redakce ČRo 7 Rádia Praha Freddy Valverde.

Mnozí si také povšimli, že když Raúl Castro ohlašoval konání sjezdu, nezmínil se o svém bratrovi, Fidelu Castrovi. To ale podle Freddyho Valverde neznamená, že by Fidel ztrácel moc.„Domnívám se, že předtím to měl Fidel Castro na starosti na dvě stě procent, teď to má jen na sto procent, když to řeknu s nadsázkou,“ uzavřel.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme