Zápisné se asi zavádět nebude. Nepokrylo by totiž schodek rozpočtů VŠ

Ministerstvo školství pomalu opouští od záměru, aby vysokoškoláci platili od příštího akademického roku zápisné. Podle náměstka ministra školství Jana Kouckého by totiž peníze za zápisné nepokryly schodek rozpočtu vysokých škol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni

Západočeská univerzita v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

„Kdyby se zavedlo, tak maximální přínos mohl být kolem 700 milionů, což je méně než třetina reálného propadu. Zápisné byla jedna z možností, kterou jsme dělali kvůli vysokým školám. Pokud téma bude příliš politizováno, tak jsme se domluvili, že to není to, proč jsme do toho chtěli jít. Problém to neřeší, takže ústup od toho nebude tak strašná ztráta,“ vysvětlil Koutecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zápisném mluvil v Ozvěnách dne Václav Havlíček, místopředseda Konference rektorů pro ekonomické a sociální záležitosti a také rektor ČVUT

Úřad proto nyní hledá jiné řešení, jak vysokým školám v příštím roce přilepšit. Podle předsedy České konference rektorů Petra Fialy by desetiprocentní schodek znamenal velké obtíže pro provoz vysokých škol a zápisné podle něj situaci nespasí:

„Zápisné je jedno z okrajových témat v rámci tohoto problému, protože zápisné v žádném případě nemůže vyřešit problém financování vysokých škol dlouhodobě, ani pro příští rok.“

Podle Václava Havlíčka, místopředsedy Konference rektorů pro ekonomické a sociální záležitosti a také rektora ČVUT ale ještě není nic rozhodnuto a o zavedení zápisného se bude ještě jednat:

„Určitě o tom budeme diskutovat 2. prosince na plenárním zasedání České konference rektorů, kde budou přítomni všichni rektoři. Toto je natolik citlivá záležitost, že předsednictvo konference si nemůže osobovat právo hovořit za všechny vysoké školy.“ Pokud ale vysoké školy nebudou se zápisným souhlasit, tak ho ministerstvo zavádět nebude.

Ministerstvo návrh prezentovalo před dvěma týdny. Proti zápisnému se postavila řada vysokých škol a hlavně studenti. Premiér Petr Nečas ho považoval za skryté školné a chtěl o poplatku za studium jednat na koaliční úrovni.

Lenka Rafaelová, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme