Sněmovna schválila zdanění proudu ze solárních elektráren

Podnikání ve fotovoltaice už by nemělo být tak výnosné jako dosud. Sněmovna schválila novelu zákona, která zavádí na tuto energii 26procentní srážkovou daň, vyšší poplatek za vyjmutí zemědělské půdy při stavbě sluneční elektrárny a také 32procentní daň na emisní povolenky. Srážková daň se nebude vztahovat na solární elektrárny na střechách a budovách s nejvyšším instalovaným výkonem 30 kilowatt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: ČEZ

Opatření má podle premiéra Petra Nečase zamezit prudkému zdražení cen elektřiny a zbrzdit boom solárních elektráren.

„Nedělat nic by znamenalo, že v příštím roce by koncová cena pro domácnosti vzrostla o dvanáct procent, pro podnikatelskou sféru o osmnáct procent. To by mělo své velmi závažné dopady nejen do sociální situace konkrétních domácností, ale i do průmyslové sféry,“ řekl Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek a poslanec Michal Doktor o rozhodnutí sněmovny týkajícím se fotovoltaiky v Ozvěnách dne.mp3

„Existovalo několik konstrukcí, jak získat nezbytné prostředky, zhruba 12 miliard korun, které jsou zapotřebí k tomu, aby cena elektřiny pro podnikatele i pro domácnosti nestoupla o více než 5,5 procenta. Konečný kompromis, který jsme zpracovali, říká, že 4,2 miliardy korun zaplatí fotovoltaici, 4,8 miliardy korun zaplatí elektrárny z emisních povolenek a zhruba 1,7 miliardy korun zaplatí ti, kteří budou chtít dočasně užívat zemědělskou půdu k jiným účelům a jednou miliardou přispěje státní rozpočet,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Teplárny varují před zvýšením cen

Povolenky budou danit i teplárny, které už varují, že to zvýší ceny tepla. To ale odmítá šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. „Teplárny a obecně energetické firmy získaly emisní povolenky v řádu čtyř a půl miliard eur. Takto obrovský dárek, který mají od českého státu, znamená obrovský přínos pro ceny.“

Pokud podle něj teplárny avizují, že budou muset zvyšovat ceny tepla z důvodu zdanění emisních povolenek, nemluví pravdu. „A je tu zřejmě tu úplně jiný důvod, kvůli kterému budou muset zdražovat,“ poznamenal Gazdík.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se Sněmovna u této novely totiž shodla na kompromisu. „Trochu mě mrzí, že se s tím svezly městské teplárny. To byl trochu složitější návrh. Pokud jde o zdanění, jsem přesvědčen, že daň se vyměřuje vždy rok dopředu, a že tady nejde o retroaktivitu. Samozřejmě ostatní opatření by byla mnohem komplikovanější, než je toto.“

Opozice se bojí arbitráží

Opozice schválení této novely sice nezabránila, ale přesto si na plénu sněmovny stačila říci své. Sociální demokraté se totiž obávají arbitráží, protože stát v této oblasti mění podmínky podnikání.

ČSSD proto chtěla například osobní garance členů vlády, že se budou podílet na případných škodách. To ale považuje Nečas za nesmysl. „U tisíce privátních subjektů nemůže vláda samozřejmě garantovat, že si nepožádají o arbitráž. To je přeci absolutní logický nesmysl,“ podotkl premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zdanění fotovoltaiky mluvili na Radiožurnálu Jan Mládek, stínový financí stínové vlády ČSSD a bývalý ministr životního prostředí a předseda Strany zelených Martin Bursík

David Rath dokonce vyzval premiéra Petra Nečase k odstoupení, protože vláda zabránila zdražení elektřiny podle něho rizikovou cestou.

Místopředseda ČSSD Milan Urban i tak ale považuje normu za dobrý kompromis. „Vnímáme plnou odpovědnost vlády za případné budoucí arbitrážní spory. Vláda se postavila za názor, že tento zákon nebude znamenat žádné arbitráže a žádné náklady státu v budoucnu. A i díky tomu část poslanců sociální demokracie tento návrh podpořila.“

„Vláda nicméně vyslyšela náš návrh a konečně něco udělala. Zdanění solární elektřiny je totiž jedinou možností, jak zabránit maléru zdražení cen elektřiny pro domácnosti i pro podniky. Jiná věc je, jestli konečný výsledek vládního návrhu v sobě neskrývá ďábla v detailech. Pravděpodobně bude rozhodnutí napadnuto u soudu a vláda tak musí mít konzistentní argumentaci a stát si za svým,“ uvedl Jan Mládek, stínový financí stínové vlády ČSSD.

Prezident Václav Klaus už dnes avizoval, že zákon podpoří. Novelu ale ještě musí schválit také Senát.

Investoři do solárních elektráren nesouhlasí

S omezením podpory nesouhlasí investoři do solárních elektráren, kteří se bojí, že část z nich zkrachuje. Podle předsedy České fotovoltaické průmyslové asociace Františka Smolky bylo rozhodnutí poslanců chybné a zbytečné.

„Chybné z toho důvodu, že bylo uděláno na základě špatných čísel, ve velmi negativní antifotovoltaické hysterii a velmi rychle. To rozhodnutí bude mít za následek ztrátu důvěryhodnosti České republiky a v konečném důsledku přinese i poměrně rozsáhlé ekonomické škody ve formě soudních a arbitrážních náhrad,“ řekl František Smolka.

Elektřina. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

O konstrukci navržené daně soudí, že nejde o daň ze zisku, ale o daň z tržeb.

„To znamená, že firma vystaví fakturu a z této částky je jí zbaveno 26 procent. Bohužel řadě firem tato situace neumožní přežít. Dostanou se do fatálních finančních problémů, ze kterých bude jediná cesta – vložit další vlastní peníze nebo se dohodnout s bankou. Asi v mnoha případech to bude končit bankrotem a zabavováním záruk, což jsou nemovitosti a v mnoha případech rodinné domy,“ uvedl František Smolka.

S argumenty fotovoltaiků souhlasí také poslanec za ODS Michal Doktor.

„Dnešní rozhodnutí poslanců hodnotím kriticky. Poslanci i ministři reagovali na hysterii proti fotovoltaickým elektrárnám jako takovým. Když se ale podíváte, které světové firmy jsou na špičce hi-tech a táhnou nejmodernější průmysl, z deseti nejúspěšnějších firem je šest fotovoltaických firem. Jednoznačně se tedy jedná o odvětví, které má dynamiku, jde dopředu, má ohromnou perspektivu,“ říká bývalý ministr životního prostředí a předseda Strany zelených Martin Bursík.

„To, co nyní sněmovna udělala, bylo podle mého názoru nadbytečné. Již dřívější novelou se regulátorovi podařilo dát do ruky nástroj, aby snížil výkupní ceny, aby dostal fotovoltaickou technologii na úroveň návratnosti jako jiné technologie. Stát, ministerstvo průmyslu, regulátor selhal. Přesto jsou trestáni investoři,“ pokračuje Bursík a dodává:

„Myslím, že se vychází z vadných dat a v polovině února uvidíme, že bublina byla přefouknuta.“

Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, Alice Kottová, Jan Piroch, Martina Spěváčková, Eva Presová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme