Ostravský soud bude kvůli stížnosti na volby vyslýchat svědky

Krajský soud v Ostravě bude v souvislosti se stížností na neplatnost voleb v Českém Těšíně vyslýchat svědky. Případu se bude věnovat v pondělí. Český Těšín je jedním z měst, odkud přišly stížnosti na komunální volby spojené s nakupováním hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Senátu

Volby do Senátu | Foto: Tomáš Adamec

Většinu stížností na volby soudy řeší bez jednání, v tomto případě ale v Ostravě zvolili jiný postup. Soud bude navíc zasedat přímo v Českém Těšíně.

„Soud zvolil tento postup z toho důvodu, že je hospodárnější, aby celý senát odcestoval do Českého Těšína, kde musí vyslechnout více svědků, než aby svědkové cestovali do Ostravy,“ vysvětlila Radiožurnálu mluvčí krajského soudu v Ostravě Barbara Plchotová.

„Navíc vzhledem k velmi krátké lhůtě je to výhodnější i z toho důvodu, že předpokládáme, že svědci, kteří budou mít výslech v místě bydliště, spíše přijdou, než by dojeli do Ostravy,“ dodala.

Poslední stížnost se řeší na severu Čech

Poslední stížnost spojenou s nakupováním hlasů při komunálních volbách má před sebou krajský soud v Ústí nad Labem. Celkem dostal 5 podobných návrhů - z nich zatím vyhověl jen jednomu, a to v obci Krupka na Teplicku.

„Krajský soud eviduje celkem pět návrhů na neplatnost voleb a hlasování, kdy základním důvodem byl právě příslib finanční odměny za účelem hlasování pro určitou kandidátní stranu či určitého kandidáta,“ potvrdila mluvčí soudu Irena Jeřábková.

„Tyto návrhy se týkají měst Kadaně, Krupky, Lovosice, Roudnice nad Labem a Žatce. Prozatím nebylo pouze rozhodnuto o návrhu, který se týká města Lovosice. Zde krajský soud musí rozhodnout do 16. listopadu,“ uvedla mluvčí.

Veronika Malá, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme