Za měsíc na Měsíc

10. listopad 2010
Třetí dimenze

Historie, současné problémy a budoucí výzvy českého kosmického výzkumu.

Kosmický výzkum je jedním z nejnáročnějších oborů lidské činnosti. Je to oblast, která vede technologický pokrok lidstva. Ale investice do kosmonautiky se veřejnosti špatně vysvětlují. A někdy ještě hůř politikům, kteří o financování kosmonautiky rozhodují. V dnešní repríze Třetí dimenze budeme mluvit o kosmonautice obecně, o kosmickém výzkumu s důrazem na ten český a také o problémech spojených s jeho financováním.

Diskuzní hosté debaty věnované českému kosmickému výzkumu

Pořad jsme natáčeli v Městské knihovně v Praze, vznikl ve spolupráci s časopisem Vesmír a Lidovou univerzitou Městské knihovny.

Co je to kosmonautika? Kolik kosmické techniky je u nás na Zemi? Je možné ve vesmíru vyvážit aplikovaný a základní výzkum? Jak funguje naše spolupráce s Evropskou kosmickou agenturou?

Marek Kuchařík k diskuzi pozval Ing. Čestmíra Bártu, spoluzakladatele společnosti BBT Materials Processing, která vyvíjí techniku pro materiálový výzkum v kosmických podmínkách, Milana Halouska, vedoucího Odboru vzdělávání České kosmické kanceláře a Mgr. Antonína Vítka z AV ČR, nestora popularizace kosmonautiky.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 8. listopadu do 12. listopadu:

Pondělí: ČVUT zase jezdí formuli
Úterý: lehčí než vzduch
Středa: za měsíc na Měsíc
Čtvrtek: spory kolem odboje
Pátek: designová překvapení

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.