Za kartelové dohody zaplatí 11 aerolinek pokutu 20 miliard korun

Kvůli kartelovým dohodám v nákladní dopravě dostalo jedenáct leteckých společností od Evropské komise pokutu téměř 800 miliónů eur, tedy skoro dvacet miliard korun. Mezi pokutovanými společnostmi jsou například i největší evropské aerolinky British Airways a Air France-KLM.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letišti

Na letišti | Foto: Jan Rosenauer

Podle eurokomisaře Joaquína Almunia dostanou pokutu Cathay Pacifik, Air Canada, Cargolux, LAN Chile, Martinair, Japan Airlines, SAS, Singapore Airlines, Fantas, British Airways a Air France-KLM.

Na kartelu se podílely i německá Lufthansa a její dceřiná společnost Swiss. Ty se ale pokutě vyhnuly. Evropské komisi totiž jako první nezákonné chování své a svých kompliců – jiných leteckých společností oznámily. Za udání spoluviníků jim tak Komise pokutu prominula.

Členové kartelu se podle eurokomisaře pro hospodářskou soutěž tajně domlouvali na cenách skoro šest let, od konce roku 1999 do zimy 2006. Tehdy začaly jejich nekalé praktiky vyšetřovat regulační úřady v Evropě i severní Americe. Největší sumu z pokuty má Bruselu zaplatit společnost Air France-KLM. Druhý největší díl pak British Airways.

Pavel Novák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme