Andrej Šumbera: Relikviář sv. Maura

25. listopad 2010
Vstupte!

Ve středu 24. listopadu byla ve Vladislavském sále Pražského hradu vystavena jedna z nejvzácnějších zlatnických prací, kterou v České republice máme. Relikviář sv. Maura.

Vystavení relikváře je také hlavním důvodem pro reprízu pořadu s akademickým sochařem, restaurátorem a fotografem Andrejem Šumberou. 25. 11. si od 11 hodin můžete připomenout muže, který svůj život tráví v bílých rukavičkách. Věnuje se expertní a posudkové činnosti v oboru restaurování, konzervace, instalace a archivního uložení památek. Na univerzitách a v institucích doma i v zahraničí pořádá přednášky o historických umělecko-řemeslných technologiích v oboru kov-šperk a o problematice restaurování kovů.

Jak se k restaurování relivkiáře dostal? Čím je tak význačný? Jak vidí další významnou památku - korunovační klenoty? O tom všem bude v pořadu Vstupte! řeč.

Andrej Šumbera vystudoval rytectví kovů na SPŠ v Jablonci nad Nisou, po kterém absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze v ateliéru Kov a šperk. Nejprve se věnoval vlastní šperkařské tvorbě, ale od roku 1985 se spolupodílel na restaurátorských pracích s akademickou sochařkou Alenou Novákovou. Po dalších dvou letech se plně věnoval samostatné restaurátorské činnosti v oboru zlatnictví a umělecko-řemeslné zpracování kovů.

Andrej Šumbera se dosud podílel na restaurování a průzkumu fondu Klenotnice Pražského hradu. V 90. letech restauroval kromě dalšího románský Relikviář sv. Maura nebo bronzové sochy v Lapidáriu. Po roce 2000 můžeme zmínit nejen restaurování sousoší sv. Václava na Václavském náměstí v Praze, restaurování části stříbrného náhrobku sv. Jana z Nepomuku v katedrále sv. Víta, ale také návrat k průzkumu Korunovačních klenotů, kdy dokumentoval zlatnické techniky.

Logo

Zítra ve Vstupte!
V zítřejším autorském Vstupte! vás doc. Pavel Jungwirth pozve na vědeckou konferenci. Ušetříte čas i peníze za letenku i registrační poplatek a přece "budete u toho" a dozvíte se leccos nového a zajímavého o vodě i tzv. "gordonovských" konferencích v USA.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.