Vláda má dát recept na řešení sporů o výši nájemného

Ani ne dva měsíce před koncem roku se teprve začíná řešit právní úprava nutná pro ukončení regulace nájmů. Od ledna mohou majitelé bytů ve většině měst České republiky požadovat od nájemníků smluvní činži. Ti s její výší ale musí souhlasit. Pokud se obě strany nedohodnou, spor skončí u soudu. Klíčový dokument, takzvaná cenová mapa, přitom bude hotová až v únoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bydlení

bydlení | Foto: Jan Rosenauer

Vláda má teprve dnes schválit potřebnou novelu občanského zákoníku, která dá vodítko, jak při podobných sporech postupovat. Potvrzuje to náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous:

„Bude jednoznačně stanoveno, že pokud se nedohodne nájemce s pronajímatelem na výši nájemného, rozhodne soud. Tuto jednoznačnou dikci stávající občanský zákoník neobsahuje.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Navrhované změny občanského zákoníku týkající se nájemného vysvětloval v Ranním interview Radiožurnálu ministr pro místní rozvoj Kamil Janovský

Nájemníci už v řadě případů dopis o zvýšení činže dostali. Například společnost CPI počítá s tím, že hned v prvních dnech roku 2011 podá řádově tisíce žalob na určení nájmů tam, kde regulace končí a nájemník s navrhovanou sumou nesouhlasí.

Soudům má při určování spravedlivé výše nájmu pomoct cenová mapa. Ta ale stále neexistuje. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský ve vysílání Radiožurnálu přiznal, že klíčový dokument nebude hotový dřív než v únoru.

„Je tam nesladěnost. V tuhle chvíli hasíme to, co se v minulosti nepodařilo. Velice mě to samozřejmě mrzí, nicméně je to reálný stav,“ řekl Jankovský.

Cenová mapa bude až v únoru

Nájemníci ale potřebují cenovou mapu znát už teď. Mohli by tak posoudit, jestli požadavek majitelů bytů je oprávněný. Vlastníci realit totiž nájemníky od soudních sporů odrazují, když poukazují na vysoké soudní poplatky, které budou muset lidé zaplatit v případě, že se rozhodnou o výši činže soudit.

Ministr Jankovský předpokládá, že nájemníci i majitelé počkají s případnými spory počkají právě na únor, kdy bude cenová mapa hotová. „My se domníváme, že nájemníci i majitelé v okamžiku, kdy budou vědět, že takováto cenová mapa vzniká, tak se nebudou pouštět do předčasných soudních sporů,“ podotkl Jankovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úpravách pravidel pro určování nájemného hovořili v Ozvěnách dne Milan Taraba za Sdružení nájemníků a Tomislav Šimeček za Občanské sdružení majitelů domů

Vlnu žalob od Nového roku neočekává ani předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček. „Ze strany majitelů nepředpokládám, že by většině případů se to muselo řešit soudem," řekl Šimeček Radiožurnálu.

Předseda Sdružení nájemníků České republiky Milan Taraba slibuje pomoc v případě přemrštěných cen za bydlení. „Radíme nájemníkům, aby si nechal v případě, že majitel je osloví a bude chtít věci, které půjdou do jiných výšek, než kolik je obvyklá hladina, aby si nechali připravit návrh a budeme jim radit, jak odpovídat,“ uvedl Taraba.

Sdružení chce prosadit, aby na růst nájmů dohlížely samosprávy. Místně obvyklý nájem podle kvality bytu a jeho polohy by určovaly tabulky. Kvůli tomu by se ale musel schválit úplně nový zákon.

Regulace nájmů skončí posledním dnem letošního roku u skoro půl milionu bytů.

Martin Hromádka, Nikola Bojčev, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme