Obama: Indonésie je vzorem tolerantní muslimské země

Na závěr dvoudenní návštěvy Indonésie prohlásil americký prezident Barack Obama, že náboženská jednota v této nejlidnatější muslimské zemi světa je vzorem pro svět. Šéf Bílého domu před odletem na summit G20 v Jižní Koreji také kritizoval blízkovýchodní mírový proces. Obě strany konfliktu podle něho nevyvíjejí dostatečné úsilí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama na návštěvě Indonésie

Barack Obama na návštěvě Indonésie | Zdroj: ČTK

„Mírovému procesu leží na cestě obrovské překážky,“ prohlásil Obama, který zároveň vyjádřil nesouhlas s plány na rozšíření výstavby židovských domů ve východním Jeruzalémě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo pro jihovýchodní Asii Robert Mikoláš informuje o Obamově vstřícných gestech vůči indonéským muslimům

Právě současný stav jednání na Blízkém Východě kritizují i představitelé Indonésie, která je nejpočetnější muslimskou zemí světa. Místní islámské organizace dávají vinu i Washingtonu, který se podle nich příliš nesnaží o řešení konfliktu.

Šéf Bílého domu dal ale v indonéské metropoli jasně najevo, že jeho administrativa bude nadále rozhovory mezi Izraelci a Palestinci podporovat.

Barack Obama dnes také navštívil největší mešitu v zemi a jeho žena měla při návštěvě na hlavě šátek zakrývající vlasy. Americký prezidentský pár tím chtěl vyjádřit, že Spojené státy s islámem nebojují.

Robert Mikoláš, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme