Ceny zemědělských plodin jsou na několikaměsíčních maximech

Americké ministerstvo zemědělství podruhé během dvou měsíců snížilo odhad příští sklizně klíčových plodin. Zároveň s tím včera snížilo i odhad současných zásob a zvýšilo odhad cen. Sója, bavlna a kukuřice na to reagovaly na amerických trzích posílením na několikaměsíční až historická maxima. Zdražily ale i další plodiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Názory na geneticky modifikované plodiny se různí

Názory na geneticky modifikované plodiny se různí | Foto: United States Department of Agriculture, Doug Wilson

Cena kukuřice je na nejvyšší úrovni od srpna roku 2008. Bavlnu američtí farmáři prodávají dokonce nejdráže od Občanské války. Abdolreza Abbassian, analytik Spojených národů, nejnovější zprávu z Ameriky, respektive její možné důsledky, označil za alarmující.

Podle analytika X Trade Brokers Jiřího Tylečka je v této souvislosti důležité, co stojí za současným růstem komodit. „Aktuálně to není žádný extrémní nabídkový šok, žádná katastrofa, která by ceny vyšroubovala nahoru. Ale podle mě je to aktivita Americké centrální banky, která tiskne peníze jako na běžícím pásu, dává je finančnímu sektoru tedy také na nákup zemědělských komodit,“ řekl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Růst cen zemědělských plodin jsme na Rádiu česko rozebrali s analytikem X Trade Brokers JiřímTylečkem.

Pokud tato politika neskončí, tak jsou podle analytika více než pravděpodobné další nárůsty cen základních surovin. V této souvislosti se pak objevují obavy z následného růstu cen potravin.

Co se týče České republiky, kde ceny potravin podle aktuálních statistik od léta rostou, analytik upozornil, že veškeré zdražování komodit je v amerických dolarech. Připomněl, že koruna vůči americké měně v posledních týdnech silně posílila, proto podle něj nebude zdražení tak silné.

„Druhým faktorem, který hovoří spíše pro nižší nárůsty cen v obchodech, ať se jedná o pečivo, rýži nebo sladkosti, je fakt, že výsledná cena je tvořena pouze z části cenou komodity, proto výsledné zdražení bude spíše mírnější,“ dodal.

Růst cen potravin v chudých zemích

Jiří Tyleček podle svých slov také souhlasí s analytikem Spojených národů Abbassianem, který varuje, že by nakonec mohlo dojít na zvýšení cen základních potravin v chudých zemích, což by mohlo vyvolat sociální bouře.

„Situace se opět může dostat do stavu z jara 2008, kdy spekulativní mánie vyhnala ceny základních potravin do astronomických výšina a země jako Bangladéš, Laos nebo Pákistán měly velké problémy uživit své obyvatele,“ uvedl analytik.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme