Peníze potřebné na platy lékařů prý leží na kontech pojišťoven

10. listopad 2010
Zprávy , Zprávy

Tři miliardy korun, které jsou potřeba na navýšení platů doktorů, leží na kontech zdravotních pojišťoven. Tvrdí to organizátoři výzvy Děkujeme, odcházíme z Lékařského odborového klubu. Výzva požaduje zvýšení platů lékařů v nemocnicích na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy.

Podle doktorky Šárky Drinkové je momentálně na kontech pojišťoven 18 miliard korun. „Pokud se vybere 240 miliard korun ročně, tak tři až čtyři miliardy na navýšení platů lékařů a stabilizaci zdravotnictví, aby nám v těch nemocnicích pracovali lékaři, kteří tu práci umí, tak si myslím, že to není velká částka a ta rezerva tam je,“ říká Drinková.

Finanční rezervy zdravotních pojišťoven nejsou určeny na platy lékařů, ale na zdravotní péči. V reakci na požadavek iniciátorů výzvy Děkujeme, odcházíme na to upozornil ředitel krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny v Ostravě Aleš Zbožínek.

Finanční rezervy používají pojišťovny na pokrytí nižšího výběru pojistného kvůli krizi. Jen u VZP to loni bylo 6,5 miliardy korun, říká ředitel Zbožínek. Podobné to bude s využitím rezervy i letos.

„Pojišťovna očekává, že vyčerpá tyto rezervy někde na přelomu letošního roku, protože i letošní rok je sanován. A proto musím říct, že na platy lékařů zdroje u zdravotních pojišťoven obecně nejsou. Ani nejsou kompetentní k tomu, aby přispívaly na úhradu platů lékařů. My hradíme péči,“ dodává Zbožínek.

Výzvu Děkujeme, odcházíme zatím podepsalo 3800 nemocničních lékařů, kteří jsou připraveni podat ke konci roku hromadnou výpověď. V Moravskoslezském kraji jde zatím o několik set doktorů.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio