V Bagdádu došlo k další sérii útoků proti tamním křesťanům

Tři lidé zahynuli a na třicet dalších utrpělo zranění při ranní sérii teroristických útoků v iráckém Bagdádu. V krátkém rozmezí explodovalo nejméně deset granátů a raket. Ve všech případech opět mířily proti komunitě iráckých křesťanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iráčtí křesťané jsou  terčem násilných akcí

Iráčtí křesťané jsou terčem násilných akcí | Zdroj: ČTK

Útoky přišly necelé dva týdny poté, co zahynulo přes 50 lidí přímo v jednom z bagdádských kostelů. Věřící tam na konci října při modlitbě zadrželi teroristé a pokus o vysvobození věřících skončil masakrem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postavení křesťanů v Iráku přiblížil v Ozvěnách dne Radiožurnálu blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček

K většině výbuchů došlo v blízkosti domů vlastněných křesťany nebo přímo v ulicích, kde křesťané bydlí. Podle blízkovýchodního zpravodaje Českého rozhlasu Břetislava Turečka se zdá, že všechny útoky byly koordinované, protože k nim došlo v rozmezí asi dvou hodin.

Útoky muslimských radikálů proti křesťanské menšině v Iráku se vystupňovaly po roce 2003, kdy byl svržen režim Saddáma Husajna, který různé extremisty držel na uzdě. Ti se teď s tou válkou dostali ke slovu a jednou z jejich obětí jsou právě křesťané.

Polovina křesťanů už z Iráku utekla

Příslušníci křesťanské menšiny na násilnosti reagují hromadným odchodem ze země, jak dokládají čísla. V roce 2003 žilo v Iráku zhruba milion křesťanů, dnes jich tam zůstala asi polovina.

Co je zajímavé, křesťané utíkají nejen do zahraničí, ale také na sever Iráku do autonomního iráckého Kurdistánu. Tamnímu bezpečnostnímu aparátu se totiž daří podobným útokům bránit. Pro křesťany tam je tudíž daleko bezpečněji než třeba v Bagdádu nebo v Basře na jihu země.

Místo útoku na kostel v Bagdádu | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

Křesťané přitom na území dnešního Iráku žili mnohem dříve než muslimové, což vychází z toho, že křesťanství vzniklo dříve. Komunita, která je v Iráku, je zhruba stejně stará jako křesťanství samotné.

Kostel, v něm před dvěma týdny zahynulo 50 lidí, je sice katolický, ale jinak převažuje chaldejská církev a je tam i řada dalších křesťanských směrů. Mnoho z iráckých křesťanů mluví kromě arabštiny také aramejštinou, tedy jazykem Ježíšovy doby.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protikřesťanské vlně násilí v Iráku mluvil zpravodaj ČRo Břetislav Tureček i ve Světě o jedné Rádia Česko

Muslimové a křesťané po staletí žili v Iráku v podstatě v harmonii, avšak mocenské výkyvy vždy nahrávají extrémistům a menšiny jsou pak jejich nejčastější obětí.

Nynější vedení země se sice za křesťany velmi staví, přinejmenším verbálně; říká, že útoky proti nim jsou naprosto nepřípustné, a teroristy odsuzuje, ale bezpečnostní aparát evidentně nemá sílu tomu zabránit.

Břetislav Tureček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme