Nová pravidla pro určování výše nájmů zatím vláda nepřijala

Nová pravidla upravující vztahy mezi nájemníky a majiteli nemovitostí vláda zatím nepřijala. Ministři odsunuli projednání novely občanského zákoníku o týden kvůli snaze zpřesnit ustanovená týkající se služebních bytů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání vlády České republiky

Jednání vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Novela ruší status služebních bytů, ministerstvo vnitra by ale rádo mělo pro své zaměstnance, kteří odejdou do penze, právně vymezené, že v těchto bytech mohou zůstat dál.

Proto teď ministerstvo pro místní rozvoj chce tento bod doladit. Premiér Petr Nečas věří, že se nová pravidla upravující právní vztahy mezi nájemníky a majiteli bytů podaří přijmout do konce roku. Zároveň se neobává, že by počátkem roku nespokojení nájemníci zavalili soudy žalobami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského by občanský zákoník měl kabinet znovu projednat příští týden.

„Jsem přesvědčen, že nějaký nárazový nápor na soudní řízení nenastane,“ uvedl Petr Nečas.

Novela má podle ministerstva na jedné straně posílit smluvní volnost pronajímatelů bytů při nakládání s jejich vlastním majetkem, na straně druhé je prý potřeba zachovat nezbytnou ochranu nájemníků.

Pokud se tedy po ukončení regulace pronajímatel a nájemník nedohodnou na výši nájmu, budou se moci obrátit na soud. A ten určí činži v místě a čase obvyklou. Ministerstvo navíc chystá jako vodítko cenovou mapu. Podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského bude klíčový dokument hotový v únoru.

Sociálnědemokratický poslanec Stanislav Křeček má ale vůči novele výhrady.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách v nájemních bydlení ve Zprávách o šesté na Radiožurnálu.mp3

„Vítáme odložení tohoto zákona. Je to důkaz o tom, že ten zákon skutečně není dobrý. V této podobě by byl v rozporu s občanským zákoníkem,“ řekl.

Opatření dále omezí přechod nájmu na dědice po smrti nájemníka na dva roky. Nájemníci budou také muset nahlašovat víc údajů o osobách, které s nimi v bytě bydlí navíc.

Mezi byty s regulovaným nájmem nebude od příštího roku patřit zhruba 400 tisíc bytů.

Martin Hromádka, Václava Marešová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme