Ostravské e-biz forum prezentuje výhodné elektronické aukce

V Ostravě probíhá ojedinělá mezinárodní akce e-biz forum věnovaná elektronickým aukcím. Setkávají se zde zástupci samospráv, firem, ale i nemocnic, které mají s tímto typem obchodování zkušenosti. Shodují se, že elektronické aukce jim šetří čas i peníze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uživatelé chtějí od internetu novinky...

Uživatelé chtějí od internetu novinky... | Foto: stock exchange

Elektronický výběr se netýká se jen velkých hráčů, ale stále častěji i malých měst nebo vesnic. Kromě úspory veřejných peněz totiž znamenají větší transparentnost, protože prostor pro korupci se zde výrazně zužuje.

„Na foru se řeší například výběr dodavatelů v případech, kdy investici financuje stát i Evropská unie, soutěže na dodavatele plynu, elektřiny. Obecní kasy díky nim šetří miliony korun,“ informuje pro Český rozhlas z místa konání Michal Schoffer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Schoffer informuje o veletrhu e-biz forum v Ostravě pro Svět o jedné Rádia Česko

„Zájem o informace tohoto druhu dokládá i fakt, že počet účastníků se ve srovnání s minulým rokem zvýšil o sto procent,“ dodává.

Elektronické aukce se v Česku používají již deset let, ale teprve v poslední době i mimo prostředí firem. Za posledních deset let bylo v aukčním prostředí Proebiz uzavřeno 36 tisíc aukcí na dodavatele a odběratele, hlavně při nákupu. Oblíbené jsou i tzv. rychlé aukce. Tendry systému Proebiz proteklo v České a Slovenské republice sedm miliard eur.

Elektronický aukční systém využívají u nás stovky firem, z oblasti samospráv jsou to zatím jen desítky zákazníků. Chuť zavádět systém mají spíše menší města.

„Například v osmnáctitisícovém Bruntále již od roku 2008 realizují všechny zakázky nad 50 tisíc korun přes elektronický systém. Systémem takto proteklo 68 milionů městských korun a v pokladně zbylo ušetřených 8 milionů,“ uvádí příklad Schoffer.

Michal Schoffer, Lucie Maňourová, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme