Prezident Ahmadínežád vyloučil jednání o íránském jaderném programu

Írán je připravený jednat s mezinárodním společenstvím, v žádném případě ale ne o svém jaderném programu. Prohlásil to íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Ve světové diplomacii se v poledních dnech stále častěji spekuluje, že by se opět mohli sejít diplomaté pěti stálých členů Rady bezpečnosti, Německa a Íránu. Zatímco Západ si od toho slibuje omezení íránského jaderného programu, Teherán takovou agendu odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Foto: UN Photo, Marco Castro

Jak Ahmadínežád doslova prohlásil, jednat se musí o palčivých celosvětových problémech, a k tomu je prý Írán kdykoli připravený. Budovat jaderný průmysl prý má ale Teherán nezadatelné právo a o něm tedy vyjednávat nebude.

Obě strany vedly rozhovory před rokem. Výsledkem byl návrh, aby Írán vyvážel nízce obohacený uran k dalšímu zpracování do zahraničí, aby nemohl být zneužitý k výrobě jaderné hlavice. Teherán takový model v některých bodech odmítl. Západ pak zase smetl ze stolu upravený protinávrh, který na jaře přichystala Brazílie a Turecko.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme