Grafen versus teflon

10. listopad 2010
Monitor

Vědci z Manchesterské univerzity vytvořili nový materiál na bázi grafenu. Chemicky je příbuzný teflonu a mohl by jej nahradit v některých aplikacích.

V týmu vědců jsou i čerství nositelé Nobelovy ceny za fyziku, Andre Geim a Konstantin Novoselov. Ocenění získali za objev a experimenty s grafenem – dvourozměrnou formou čistého uhlíku s mimořádnými vlastnostmi. Grafen má sice neuvěřitelný potenciál, ale to vědcům nebrání v tom, aby se na něj nepodívali z nové perspektivy – jako na gigantickou molekulu, kterou je možné modifikovat chemickými reakcemi. Připojením atomu fluoru na každý uhlíkový atom v grafenu vytvořili zcela nový materiál, který pojmenovali fluorografen.

Jeho chemické složení z uhlíku a fluoru připomíná starší polymer teflon, který je tvořený plně fluorovanými řetězci uhlíkových atomů. Teflon se používá v řadě aplikací, ale podle vědců mu fluorografen bude vážným soupeřem. Stejně jako teflon je fluorografen chemicky inertní a má vysokou tepelnou stabilitu, ale také by měl být mechanicky mnohem odolnější. Dal by se proto využít jako tenčí a lehčí náhrada teflonu.

Zdroj: ScienceDaily, Small

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.