Železo v oceánu by přineslo toxický vodní květ

10. listopad 2010
Monitor

Toxický vodní květ známe z pobřežních oblastí oceánů. Pokud by se ale ve velkém měřítku realizovalo obohacování vody železem, dočkali bychom se jej i na otevřených oceánech.

Řasy rozsivky z rodu Pseudo-nitzschia do vody uvolňují jedovatou kyselinu domoovou. Během masivního kvetení těchto řas toxin vstupuje do potravního řetězce a bývá příčinou jak dočasných uzavření oblastí pro rybáře, tak otrav mořských savců i ptáků, kteří sežerou kontaminované ryby. V pobřežních oblastech k tomu dochází vcelku pravidelně, ale výskytu jedovatého květu na širém moři se zatím příliš velká pozornost nevěnovala.

Na otevřeném oceánu jsou řasy příliš rozptýlené na to, aby jejich toxin mohl vyvolat nějaké škody. To však platí jen za normálních okolností a v případě, že bychom do vody sypali železo, by se to mohlo rychle změnit. To, že řasy v přítomnosti železa lépe rostou, je známá věc. Poněkud kontroverzní plány na řešení vysoké koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře s tím přímo počítají. Víc železa rovná se víc řas a tím i větší množství zafixovaného uhlíku. Problém je, že růst řas Pseudo-nitzschia železo stimuluje až extrémně a řasy se stávají dominantní složkou fytoplanktonu. Obohacení vody železem má proto za následek jedovatý vodní květ a oceán zamořený kyselinou domoovou.

Železo se do vody dostává také přirozenými procesy – například během sopečných výbuchů nebo prachových bouří. Jedovatý vodní květ na otevřeném oceánu je proto miliony let starý fenomén, ke kterému však dochází jen sporadicky. Sypání železa do oceánu ve velkém měřítku by z něj však mohlo udělat běžnou záležitost a toxin by mohl vstupovat do potravního řetězce stejně, jako to dělá v pobřežních oblastech.

Zdroj: University of California Santa Cruz, PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.