Aktivní sopka Merapi urychlila Obamův odjezd z Indonésie

Indonéský vulkán Metali opět chrlí popel, zrušeny kvůli tomu byly letů do metropole Jakarty i na ostrov Bali. Sopečný prach také přinutil amerického prezidenta Baracka Obamu zkrátit pobyt v Indonésii. Erupce Merapi už zabila 191 lidí, statisíce obyvatel pak přinutila opustit jejich domovy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erupce indonéské sopky Merapi už zabila více než 60 lidí

Erupce indonéské sopky Merapi už zabila více než 60 lidí | Zdroj: ČTK

Dnešní i některé zítřejší lety preventivně zrušily hongkongská společnost Cathay Pacific či australská Qantas. Večerní spoje pak nevypraví aerolinky Jetstar létající z Austrálie na populární ostrov Bali.

Sopka Merapi chrlí popel od konce října a dosud už muselo být kvůli její aktivitě evakuováno na 320 tisíc lidí. Její současný výbuch je podle vulkanologů nejsilnější od 70. let 19. století, během uplynulé noci pak vychrlila sopečný prach až do výše 1800 metrů.

Zcela kvůli tomu zůstává uzavřeno letiště v Jogjakartě, městě vzdáleném od Merapi zhruba 25 kilometrů, a to nejméně do příštího pondělka. Americký prezident Barack Obama v této souvislosti nabídl před odletem z Jakarty potřebnou pomoc.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme