Romští žáci se dočkají protidiskriminačních vyhlášek v lednu

Ministerstvo školství přepracovalo a znovu připomínkuje vyhlášky, které mají řešit diskriminaci Romů ve vzdělávání. Šéf rezortu Josef Dobeš předpokládá, že začnou platit v lednu příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Dobeš - ministr školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Josef Dobeš - ministr školství, mládeže a tělovýchovy České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Původní vyhlášky proti diskriminaci Romů ve vzdělávání měly podle Dobeše dopad na státní rozpočet až 800 milionů korun. To je jeden z důvodů, proč je ministerstvo školství přepracovává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek MŠMT Ladislav Němec v debatě d Danielem Stankem z European Roma Rights Centre


Dalším problémem bylo podle ministra to, že nebyly vypořádané připomínky krajů a odborníci na speciální školství neměli možnost se k vyhláškám vyjádřit. „Dal jsem je znovu do vnitřního připomínkového řízení. Na konci listopadu 2010 půjdou do řádného vnějšího připomínkového řízení, půjdou odborníkům, krajům a všem společnostem, které se problematikou zaobírají,“ nastínil Dobeš harmonogram přípravy nových vyhlášek.


„Po vrácení zpět, vypořádání připomínek v lednu 2011, půjdou do legislativní rady vlády. Věřím, že v lednu vyhlášky podepíši,“ doplnil. Dvě novelizované vyhlášky mají být reakcí na rozsudek Evropského soudu pro lidská práva, který v roce 2007 poukázal na diskriminaci Romů ve vzdělávání.


Jak ministr školství potvrdil, až 20 procent dětí z romské komunity, přestože jsou bez mentálního postižení, končí ve specializovaných školských zařízeních.

Evropský soud uznal stížnost romských rodin


„Ministerstvo školství neřeší diskriminaci romských žáků, ačkoliv se k tomu zavázala už vláda Jana Fischera,“ tvrdí sdružení patnácti neziskových organizací „Společně do škol“. K nápravě vyzval Českou republiku před třemi lety Evropský soud pro lidská práva. Uznal, že stát zařadil neoprávněně do praktických, dříve zvláštních, škol osmnáct Romů, jejichž rodiny se na tribunál obrátily.

Aktivisté upozorňují, že ministr školství, Josef Dobeš, zrušil část odboru, který se měl právě diskriminací dětí z romské menšiny zabývat, a též odložil projednávání dvou důležitých vyhlášek.

„Už se blížíme k třetímu výročí rozsudku, ve kterém Evropský soud pro lidská práva potvrdil diskriminaci romských dětí. Přesto nevidíme žádné změny,“ tvrdí Daniel Stanko z organizace European Roma Rights Centre.

S přístupem a návrhy ministerstva Stanko souhlasí, ale dodává: „V této chvíli je v České republice je v ostrém protikladu školský zákon a vykonávací předpisy.“

Podle něj je třeba, aby ministerstvo školství zavedlo do praxe národní akční plán inkluzívního vzdělávání. „Je zmrazený, protože nepokračuje zavedení do praxe. Aby se už nestalo, že více jak pět tisíc dětí bude ve speciálním školství neoprávněně,“ říká.

"Za špatný systém může legislativa"

Daniel Stanko si zároveň myslí, že problém sociálního vyloučení dětí řeší právě program inkluzívního vzdělávání. „Na druhou stranu je to ovšem problém diskriminace, což není vina dětí, ale institucí,“ míní.

Jak tvrdí Ladislav Němec, náměstek ministerstva školství, romské děti se dostávají neoprávněně do škol pro děti s mentálním postižením vinou legislativy. „Lidé rozhodují podle špatných pokynů. To ale změní vyhláška,“ tvrdí.

Náměstek Němec také přiznává, že romským dětem by mohly pomáhat se začleněním různí asistenti. Avšak není prý ještě vyřešen problém s financováním těchto služeb.

Podle Daniela Stanka se ovšem implementace národního akčního plánu pro inkluzívní vzdělávání odkládá na rok 2014, s ním i tedy naplnění rozsudku. „Rozsudek kritizuje diskriminaci romských dětí a to, že jich je mnoho zařazováno do speciálního vzdělávání bez jakékoliv diagnózy a potřeby tam být,“ domnívá se. Jak dodává, školy na tyto žáky pak dostávají peníze, které vlastně vůbec nepotřebují.

Nikola Bojčev, Veronika Sedláčková, Marika Táborská, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme