Evropský soud zakázal zveřejňování příjemců zemědělských dotací

Evropský soudní dvůr zakázal zveřejňování jmén příjemců zemědělských dotací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Seznam zemědělců, kteří pobírají dotace od Evropské unie, je ode dneška tajný. Rozhodl tak Velký senát Evropského soudního dvora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Drtina informuje o rozhodnutí soudu ve Zprávách o čtvrté

Řešil spor mezi dvěma německými zemědělci a spolkovou zemí Hesensko. A dospěl k průlomovému závěru, který bude mít dopad na všechny členské státy unie.

Soudci poměřovali, jestli má přednost právo veřejnosti vědět, kdo a kolik peněz z veřejných prostředků pobírá, anebo právo fyzických osob na ochranu osobních údajů.

A zaujali překvapivé stanovisko, že v případě příjemců zemědělských dotací by se zveřejňování dat mělo u farmářů omezit. Soud v tomto smyslu zneplatnil příslušné evropské nařízení.

Na to už zareagovaly německé úřady a seznam příjemců dotací stáhly. A reagovat na to bude i Česko. Podle čerstvých informací, které mám ze zemědělského intervenčního fondu platí ode dneška stop stav a data o nových dotacích se už v seznamu neobjeví.

Milan Kopp, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme