Země G 20 na sebe ostře útočí kvůli své ekonomické situaci

Hlavní země světa se můžou na schůzce v Soulu ostře pohádat kvůli stavu svých ekonomik. Spojené státy, Čína nebo Německo se vzájemně obviňují ze snahy získat hospodářské výhody na úkor druhého. Zítra začínající schůzka dvaceti největších světových ekonomik se tak může změnit v pořádnou hádku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palác Gyeongbokgung, Soul

Palác Gyeongbokgung, Soul | Foto: Jirka Malina

Americká centrální banka již oznámila úmysl natisknout 600 miliard nových dolarů a nakoupit za ně americké státní dluhopisy. FED to dělá proto, že chce vrhnout nové peníze na trh a snížit tak úrokové míry, povzbudit banky, aby půjčovaly firmám. Ty by vyráběly, přijímaly by zaměstnance, což by mělo vést ke snížení nezaměstnanosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Agendu států G20 sleduje Ondřej Houska ze zahraniční redakce

Záměr americké centrální banky vyvolal kritiku ve světě. Německý ministr financí například prohlásil, že se jedná o bezradnou politiku. Čína Američany obvinila z toho, že se vracejí k centrálnímu plánování.

Kvantitativní uvolňování ale není podle Davida Marka z Patria Finance vůbec špatným řešením:

„Kvantitativní uvolňování krátkodobé ekonomice nejspíš neuškodí, v lepším případě to může pomoci.“

Podle Davida Marka totiž nehrozí vyvolání inflace, jak se bojí ostatní země a může to pomoci americkou ekonomiku nastartovat, z čehož budou mít prospěch všichni.

Přes všechny rozpory se na schůzce státy G 20 pravděpodobně dohodnou na regulaci bankovního sektoru.

Ondřej Houska, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme