Lego robot a karosérie z tiskárny

12. listopad 2010

Automatický konstrukční stroj sestavený z Lega a karoserie vytištěná 3D tiskárnou

V magazínu jsme se už dvakrát věnovali automatickým výrobnám produktů, vzpomeňte na sebeprodukující se tiskárny RepRap. Automatický konstrukční stroj se teď dá postavit už i v rámci nové robotické větve známé stavebnice Lego.

Výrobna, která se skládá z kostiček Lega, se jmenuje MakerLegoBot a pracuje podle softwarových 3D modelů. Sama výrobna je postavena z kostiček řady Lego Mindstorms NXT, využívá 9 motorů typu NXT a samozřejmě obsahuje i malý řídící počítač. MakerLegoBot potřebuje ke své práci zásobník s kostičkami Lega, připojený počítač zpracuje prosotorvý model, přes USB rozhraní vyšle robotické výrobně sadu konstrukčních povelů a práce může začít. Stroj ale není dokonalý, s nejpokročilejšími kostkami a motory zatím pracovat neumí. Sáme sebe tedy nepostaví a stavbu musí zvládnout nadšený konstruktér.

<object width="610" height="482"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/4YZeX8ti7Io?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/4YZeX8ti7Io?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="610" height="482"></embed></object>

Karosérie z tiskárny

Na silnici už vyjelo první auto, jehož karosérie je vyráběna jiným typem univerzální automatické výrobny, totiž 3D tiskárnou. Karoserie sedí na modelu hybridního vozu pro dva, který se jmenuje Urbee. Pomocí metody postupného nanášení zahřívaných vrstev vyrobily 3D tiskárny jak plastovou karosérii tohoto prototypu, tak i další prvky jeho exteriéru, např. všechny komponenty ze skla. Tato první vlaštovka je předzvěstí éry, kdy bude možné auta konstruovat přesně podle individuálního návrhu zákazníka. Taková konstrukční technologie se také obejde bez klasických strojírenských procedur, jako je např. obrábění.

<object width="610" height="368"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/ln4gG8su_2o?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/ln4gG8su_2o?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="610" height="368"></embed></object>
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.