Sněmovní výbor chce nižší platy politiků jen příští rok

Platy politiků, soudců a státních zástupců by se měly snížit o pět procent. Vládní novelu, která s tím počítá, dnes doporučil Poslanecké sněmovně ke schválení její ústavně právní výbor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Na návrh poslance Stanislava Křečka z ČSSD, ale i hlasy několika koaličních poslanců, zároveň prošlo, aby opatření platilo jen pro příští rok. Jde prý o tlak na vládu, aby příští rok skutečně předložila zcela nový zákon.

Výbor naopak nepřijal návrh dalšího sociálního demokrata Jeronýma Tejce, podle kterého by byly platy státních zástupců příští rok o něco vyšší, než předpokládá vláda.

Chtěl, aby rozdíl mezi mzdami soudců a státních zástupců činil deset procent. Přesto Tejc vládní návrh jako celek podpoří:

„Protože obsahuje snížení platů politiků. Myslím, že u platů soudců je to věcí spíše Ústavního soudu – jak rozhodne. U státních zástupců jsem přesvědčen, že se jich zastat musíme tak, aby návaznost na plat soudce byla skutečně taková, že budou přicházet o deset procent a nůžky se nebudou rozevírat,“ míní Tejc.

O tom, v jaké podobě poputuje vládní předloha k posouzení senátorům, rozhodnou poslanci zřejmě na prosincové schůze. Kabinet předpokládá, že by měla platit od ledna.

Milan Kopp, Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme