Začíná queer festival Mezipatra

V Praze začíná festival Mezipatra - přehlídka věnovaná filmům s queer tematikou. V minulých dnech jej mohli navštívit lidé v Brně, ode dneška se přesouvá do pražských kin Světozor a Lucerna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

11. ročník qeer festivalu Mezipatra

11. ročník qeer festivalu Mezipatra

Pojem queer se používá jako označení netradičních či minoritních forem sexuality. Podle zastánců queer hnutí je potřeba se osvobodit od tradičního vnímání sexuálních a genderových identit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel festivalu Mezipatra Aleš Rumpel na Rádiu Česko

Ředitel festivalu Mezipatra Aleš Rumpel vysvětlil, že se organizátoři snaží v názvu reflektovat širší spektrum návštěvníků.

„Deset let jsme se jmenovali gay a lesbický festival, změnu jsme udělali vloni. Na festival nechodí a nepřipravují ho pouze gayové a lesby, ale máme velice různorodé publikum,“ řekl Rumpel.

„Opakovaně vychází, že skoro polovina lidí, kteří na Mezipatra chodí, jsou heterosexuální nebo se tak identifikují. Věkový profil je asi 24 let v Brně a 27 v Praze,“ dodal.

Podle ředitele ale letos začali chodit diváci i ve zralejším věku: „Z pozorování čistě od oka mám pocit, že k nám chodí trochu zralejší publikum, což je fajn. Konečně začínám v kině vídat i seniory."

Festival nabídne nejen spojení kinematografie a queer tematiky, ale také pestrý doprovodný program s koncerty či výtvarnými výstavami. Zájemci se budou moci seznámit například s tvorbou americké umělkyně Barbary Hammer, která se věnuje vidoartu.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme