Brno bude mít nové vedení. Post primátora obhájil Onderka

Staronovým primátorem Brna bude sociální demokrat Roman Onderka. Křesla v radě města si rozdělí ODS a ČSSD. Nové vedení města dnes podle dohody o velké koalici zvolí na svému ustavujícím zasedání tamní zastupitelé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Onderka (ČSSD)

Roman Onderka (ČSSD) | Foto: Tomáš Adamec

Sociální demokraté v Brně získají pět křesel v radě včetně primátora. Šest radních nominují občanští demokraté. Dohoda o velké koalici se rodila dlouho. Přestože ČSSD volby ve městě vyhrála, ve hře byla i pravostředová koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Občanští demokraté po delším váhání nakonec zvolili sociální demokracii.

Pro Romana Onderku hlasovali zastupitelé ČSSD a ODS, kteří tím naplnili koaliční dohodu. Onderku podpořila také opoziční KSČM. Proti byla TOP 09, zdrželi se lidovci a zelení. Roman Onderka se stal podruhé primátorem přesně v den svých 45. narozenin.

Nejbližšími kolegy na brněnské radnici jsou teď dva velcí volební rivalové. Primátorovým prvním náměstkem se stal občanský demokrat Robert Kotzian. Přesně podle dohody o velké koalici je dnes dopoledne zvolili zastupitelé na svém prvním jednání po komunálních volbách.

"Budu k tomu přistupovat profesionálně, mé osobní preference půjdou stranou. Pochopitelně, že ani v koalici nebudeme vždy ve shodě, bedeme diskutovat, ale naším úkolem je shodnout se tak, aby toto město mohlo fungovat," řekl Kotzian.

Vladan Dokoupil, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme